“6000 с белезници в нощта на Ердоган”, извежда  на първа страница  в. “Стандарт”

Близо 6000 арестувани напълниха килиите в нощта след потушаването на метежа в Турция. Президентът Ердоган изпълни заканата си да бъде безпощаден към превратаджиите. Освен близо 3000 войници и офицери вече са задържани и 34 генерали. Сред тях са двама командири на армии, както и Бекир Ван, началник на ВВС базата в Инджирлик, от която НАТО бомбардира "Ислямска държава". Арестуван бе и главният военен съветник на турския президент Али Язъджъ. Неочаквано започна и лов на магистрати, обвинени в симпатии към метежниците. Килиите напълниха 2745 съдии и прокурори в цяла Турция.

"Ще продължим прочистването на вируса на метежа от всички институции, защото като рак той се е вклинил навсякъде в държавата", каза Ердоган по време на погребението на загинали при сблъсъците в петък вечер.

Прочети още от в. “Стандарт”

"Зомби проектът АЕЦ "Белене": Интересът е към разходната част", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
Едни и същи хора поднасят една и съща информация периодически. Усещането за посланието е, че това е най-малкото некоректно отношение към българския данъкоплатец.

Интересът на ангажираните с темата депутати е да бъде стартирана разходната част на проекта, а не дали той ще бъде завършен и какъв ще бъде икономическият ефект от него. За харченето на милиарди те говорят от името на България, но визират себе си.

Учудващо е защо отново се заговаря за реабилитация на АЕЦ "Белене", след като на референдума за него мнозинството от гласувалите казаха, че не го желаят.

Причината е, че сумата, която трябва да бъде похарчена, е свръх възможностите на държавата и не се знае какъв ще е икономическият ефект след построяването. Не е нужно човек да е специалист, за да съзре ненужността на този проект.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

“Поне 80 лева за вечеря по морето това лято” четем във в. “Монитор”
Трийсетачка за калкан и лефер, сафридът по 8 лв., но всичко идва от внос
Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показа проверка на „Монитор“. Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2.50 с шопска салата за 4.50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8.50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“МВР крие корупция на границата с Турция" четем на първа страница на в. “Труд”
Полицай от Средец редял графика. Роми от Средец забогатели от превоз на бежанци. Проверяват полицаи, покровителствали трафик на мигранти.

Корупционен скандал тресе Гранична полиция, а от МВР отказват информация и коментар.

По сигнал, че гранични полицаи покровителстват канали за трафик на мигранти, е започнало претърсване на жилищата на заподозрените. “Труд” научи, че в домовете на гранични полицаи от Средец са открити огромни суми, чийто произход се изяснява. Както и произходът на парите за лъскави автомобили. Проверяваните граничари били излезли в отпуск или болнични.

Прочети още от в. “Труд”

„Къде е посланик Нейнски? Не дава изявления от Турция по нареждане на Външно", четем на първа страница на в. „24 часа"
Ръководя и координирам извеждането на българите, попаднали по време на преврата в Турция, спазвам указанията на моето министерство, лаконична беше бившата външна министърка

От МвНР признаха: Посланик Надежда Нейнски има забрана да говори

Къде е Надежда Нейнски? Защо посланикът ни в Турция не дава изявления за преврата? Кой ръководи извеждането на сънародниците ни, озовали се в петък през нощта под дулата на военни в различни градове на южната ни съседка?

Прочети още от в. „24 часа"

"НОИ пак отчете рекордни разходи за болнични” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Разходите на Националния осигурителен институт за болничните продължават да нарастват и през тази година, като само за първите три месеца те са близо 107.5 млн. лв. Освен че сумата е рекордна за последните години, ръстът също е най-сериозен от 2013 г. насам. За първите три месеца са платени 15.5 млн. лв. повече спрямо март миналата година, сочи справката на НОИ, изготвена за "Сега". Това се дължи както на по-високото обезщетение, така и на повечето хора, ползвали болничен.

НОИ поема болничния след третия ден. Първите три дни са за сметка на работодателя. За първото тримесечие на годината работодателите са платили 144 хил. листа за общо заболяване. В последните години болничните, платени от фирмите, също растат. За първите три месеца най-често се ползва болничен за три дни - от всички обезщетения близо 87 хил. са за три дни, а над 39 хил. - за два. Няма данни колко струват тези дни на бизнеса.

Прочети още от статията на в. “Сега”

„Истанбул - София може да бъде много интересна връзка за Hyperloop", пише в. “Капитал Daily”
Проектът Hyperloop може и да е роден във визионерския ум на милиардера Илон Мъск, но по всяка вероятност ще стане реалност благодарение на други компании като Hyperloop Transportation Technologies и Hyperloop One. За разлика от другите си фирми милиардерът реши да не се занимава директно с идеята, а да делегира развитието й на други специалисти. А концепцията е сравнително проста: пътническа или транспортна капсула се движи в специален тунел по определено трасе на принципа на въздушната възглавница, поддържана от магнитни полета. Така се елиминира триенето и се достигат скорости от порядъка на 1200 км/ч. Самата тръба няма да е вакуумна, но ще бъде с доста ниско налягане, което ще се поддържа от големи вентилатори в двата й края, за да изсмукват въздуха от нея. По този начин пътуване от Сан Франциско до Вашингтон (почти 4000 км) ще продължава само три часа.

Hyperloop Transportation Technologies и Нyperloop One се конкурират да построят първите пробни линии до 2020 г. Въпреки това разработките и на двете компании донякъде се различават от първоначалната идея на Мъск. Визионерът искаше капсулите да се движат в тръбата върху въздух под налягане, докато фирмите залагат на магнити по подобие на маглев влаковете. Въпреки това, ако се окаже успешна, технологията може да промени изоснови транспорта на ХХI вeк.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Мераците на държавата да командва фирми и цени струват скъпо", пише в. “Сега”
България получи поредна съдебна призовка заради "мъдро, справедливо и далновидно" държавно регулиране. Чешката ЧЕЗ обяви, че е завела иск за стотици милиони евро в Международния арбитраж към Световната банка заради перипетиите си като инвеститор у нас. ЧЕЗ доставя ток на София и цяла Западна България. Това е третото подобно дело. Преди ЧЕЗ и другите две електроразпределителни предприятия - австрийската ЕВН и чешката "Енерго-про", потърсиха независим арбитраж заради дългогодишните си неравни си битки с държавата за цени и инвестиции. Претенциите на "Енерго- про" са за 54 млн. евро, а ЕВН съди България за 600 млн. евро. Като прибавим и иска на ЧЕЗ за стотици милиони евро, произнесената наскоро присъда заради АЕЦ "Белене" за 550 млн. евро направо бледнее.

И трите иска на електрокомпаниите са предизвикани от враждебното поведение на българската държава към чуждестранни инвеститори. С ценовите си решения държавният регулатор създава дефицити, които застрашават финансовата стабилност, твърдят в един глас фирмите, потърсили арбитраж.

Прочети още от в. “Сега”

“658 млн. лв. инвестиции в газовата инфраструктура до 2018 г.“, четем във в. “Монитор”
Над 658 млн. лв. ще вложи държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ до 2018 година. Това предвижда десетгодишният план за развитието на компанията – (2016-2025), внесен за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Още 300 млн. лв. сигурни инвестиции са предвидени, но от 2019 г. до 2025 г. Те са по проекти, които задължително трябва да се реализират и са свързани с осигуряване на капацитет на мрежите у нас. Ако пък бъдат реализирани всички идейни проекти, като газовия хъб „Балкан“, участието на България в словашкия „Ийстринг“ и други, за въпросния 10-годишен период ще трябва да бъдат осигурени още близо 900 млн. лв., става ясно от документа.

Ключовите проекти, начертани от „Булгартрансгаз“ са изграждането на газовите връзки със съседните държави и увеличаването на капацитета на хранилището „Чирен“ до 1 млрд. куб. метра пък е от интерес не само за страната.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„Шок- над 1000 лв. за топла вода без водомер", пише в. „24 часа"
Какво се случва, ако не допуснете фирмата за дялово разпределение да ви отчете топлата вода? Шокиращи сметки.

С промените в Наредбата за топлоснабдяване, които са в сила от 9 юни 2015 г., при неосигурен достъп за отчет на водомери на имота се начислява служебен разход до 280 л на ден на човек.

На месец това означава до 8 куб. м или годишно до 100 куб. м вода. Всъщност това е първият сезон и първите изравнителни сметки, в които се начисляват наказателни мерки за домакинства без отчетен водомер.

Прочети още от статията на в. „24 часа"

”Баровци с по-евтини автомобили заради акция на НАП", пише в. “Стандарт”

Заради масираните проверки на НАП, митниците и МВР на морето баровци се качиха на по-евтини автомобили. По крайбрежните улици вече трудно може да се види "Бентли" или "Ферари". Доскоро Kakao Бийч в Слънчев бряг се превръщаше в парад на луксозните автомобили, но вече не е така. Причината е, че в рамките на затегнатия контрол на морето данъчните проверяват кой е собственикът на скъпарските коли и дали официалните му доходи позволяват да си купи такъв автомобил. 1,1 млн. лв. допълнителни задължения са установени от приключилите досега 31 ревизии на доходи на собственици на луксозни автомобили. Това означава, че те са укрили доходи в размер на близо 11 млн. лв. За да не попадат под прицела на данъчните, много баровци прибраха скъпите си чисто нови коли и се качиха на малко по-стари, които не бият толкова много на очи.

Прочети още от в. “Стандарт”

“Разрушаването на Европа под формата на съюз” пише в. „Труд"

Чужди специални служби използват неправителствени организации за формиране на влияние и въздействие у нас, казват от ДАНС. Плахо, но все е нещо

Срутване - това е ключовото определение за синхроничните събития, случващите се около времевия отрязък, в който живеят европейците

Политическите и психологическите събития по света и у нас, в средата на Годината на огнената маймуна, са преизпълнени с коварство, бурни емоции, тревожно непостоянство с резки смени на настроенията и решенията, напрегнато очакване за неясно като вид и очертания, но във всеки случай катастрофално бъдеще. Във Франция имаме кървава, но очаквана драма.

Прочети още от в. „Труд"