Ахмед Заки Ямани — дългогодишният министър на петрола на Саудитска Арабия, организирал ембаргото на ОПЕК, което потопи западните икономики в рецесия през 1973 г., е починал на 90-годишна възраст, съобщи държавната телевизия, цитирана от CNN.

Ямани става министър през 1962 г. — рядко постижение някой извън кралското семейство да бъде издигнат на подобна влиятелна позиция. Той успя да превърне страната в мощен петролен производител и стоеше на поста почти четвърт век.

Името му стана познато в цял свят в началото на 70-те години с ембаргото, наложено след войната между арабите и Израел през 1973 г. Членовете на Организацията на страните износителки на петрол от арабския свят спряха доставките за САЩ и други индустриализирани западни държави като наказание за подкрепата им за Израел. Само за месеци цената на черното злато се покачи четирикратно от $3 до $12 за барел. В САЩ бяха въведени лимити за зареждане с бензин, както и национално ограничение на максималната скорост от 55 м/ч (89 км/ч) с цел пестене на гориво.

През 2010 г. пред CNN той потвърждава, че е измислил плана, но не за да навреди на западните икономики, а за да привлече внимание и да принуди Израел да напусне палестинските територии.

Резкият скок на цените на петрола се оказаха изключително благоприятни за членовете на ОПЕК — по онова време 80% от световното производство се контролираха от картела, при около 30% днес. Ямани посочи още, че членовете на ОПЕК са платили скъпо за желанието си да диктуват цените и да получават повече приходи. Държавният департамент на САЩ описва събитията от 70-те като катализатор за редица решения, включително за подкрепа на местния петролен сектор — усилие, което направи САЩ най-големият производител на петрол в света през 2019 г.

Важна е ролята на Ямани и в одържавяването на петролния сектор, който преди това е доминиран от западен консорциум.1975 г. е особено травматична в историята на Ямани. Тогава менторът му, крал Файсал бин Абдул Азис, е убит от един от принцовете. В края на годината пък той, заедно с други министри от ОПЕК, е взет за заложник във Виена от група, водена от Карлос Чакала. В крайна сметка е освободен от терористите.

Звездата му като министър залязва през 1986 г., когато крал Фахд бин Абдул Азис Ал Сауд изисква от него да увеличи квотата на Саудитска Арабия в рамките на ОПЕК и да принуди страните да поставят цена на барел от $18. След неуспеха да постигне тези цели, той е освободен.

Ямани запазва интереса си към енергийния сектор и през 2010 г. прогнозира, че петролът ще остане част от енергийния микс — но не завинаги. "Каменната ера приключва не заради липсата на още камъни. Така и ерата на петрола ще свърши, но не заради липса на петрол", казва тогава той.