"АПИ сюрпризира шофьорите с нови гигантски тапи" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Тръбата в посока към София на прясно ремонтирания тунел "Витиня" ще е затворена още месеци наред и цяло лято пътуването по така наречената магистрала "Хемус" ще е ад. Това се разбра от отговорите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до в. "Сега". 

Скандалното за "Витиня" е, че той съвсем наскоро беше ремонтиран и в него в момента не се извършва нищо. От миналата седмица преди тунела и в двете посоки се образуват гигантски задръствания.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Защо не може да се отрови водата на София", четем в "Капитал"

Facebook-паника изплаши много хора в столицата, но опасни вещества на практика не могат да стигнат до потребителите

Всички показатели на питейната вода в София са в норма и не отговаря на истината, че качеството й е нарушено. С такова съобщение концесионерът на мрежата "Софийска вода" и Столична община излязоха в събота, след като ден по-рано в социалните мрежи и по други канали беше разпространена информация, че в язовир "Искър" са били излети химикали и водата на София е била отровена. С подобен пост във Facebook се включи и депутатът от БСП Таско Ерменков.

Прочети още от в " Капитал"

"Петкова: Три са кандидатите за "Белене"" е заглавиe от в. "24 часа"

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ "Белене" у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ "Белене", допълни още тя.

Прочети ще от в. "24 часа"

"18 934 българи намалили данъците си с онлайн декларации" четем във в. "Монитор"

Нашенци спестиха 10 бона от данъци заради плащания с карта, близо 4 хил. по-малко родители се възползвали за облекчения за деца

18 934 българи са ползвали отстъпка от 5% от данъците си, които трябва да платят към държавата, тъй като са пуснали годишните си данъчни декларации през интернет. Това показват данни на приходната администрация, предоставени на "Монитор".

За да се възползваме от "промоцията", трябваше документите да се пуснат по електронен път до 31 януари 2018 г. Дата бе променена, тъй като в предните данъчни кампании срокът бе края на март. Отстъпката, която обаче физическите лица можеха да получат, не можеше да надвишава пет стотака.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Пълният член вкарва в грешка всеки втори", четем във в. "Стандарт"

Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%). Това е изводът в навечерието на деня, в който честваме просветата и културата, а заедно с нея - и грамотността. Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове - повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък (56% се изказват негативно, а 27% - позитивно; останалите се колебаят). Младите обаче по-скоро си го харесват. И млади, и стари по-скоро са на мнението, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре - 53% се съгласяват с това мнение, а 35% не се съгласяват. Останалите се колебаят.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Проект предлага нов данък за жилища в курорти", пише "Капитал"

Предложението е на "Обединени патриоти" и предвижда да се съберат 200 млн. лв. от имоти, които се преотдават на туристи

Да бъдат въведен нов местен данък между 0.2 и 0.7% за жилищни ваканционни имоти, а големината му да зависи от конкретния курорт, в който се намират. Това предложение е внесено в петък от депутати от "Обединени патриоти", седмици след като вицепремиерът Валери Симеонов лансира идеята да се облагат допълнително апартхотелите. 

Изготвените сега текстове обхващат "втори" жилища в над 140 курорта, които не са регистрирани по закона за туризма, но се отдават под наем, като най-голямата ставка ще бъде за над 20 от тях - в ски и морски курорти.

Прочети още от " Капитал"

"Една трета от автосервизите работят на черно", пише в. "Сега"

Браншът алармира от години, че нелегалните работилници ощетяват със стотици милиони бюджета, а държавата не реагира

В България има поне 15 000 автосервиза, които работят нелегално - не плащат данъци, не осигуряват майсторите, замърсяват околната среда, а качеството на ремонтите и на частите е съмнително. По данни на самия бранш работилниците са общо около 30 000, като най-малко една трета от тях са в сивия сектор. Преди време инж. Емил Германов председател на Сдружение Автосервизите - София САС, изчисли, че хазната губи от необложените обороти в бизнеса с авторемонтите стотици милиони левове.

Прочети още от в. "Сега"

"Еврото отдавна е в България, време е ЕС да го признае" пише в. "24 часа"

По пътя към чакалнята могат да ни препънат само тънки политически игри или нов световен трус

Да бъдем или да не бъдем в еврозоната? Веднага ли да подадем молбата си за чакалнята? Готови ли сме за еврото, или имаме още "работа за вършене", както ни намекват разни брюкселски чиновници? Повече рискове ли носи еврото, или повече минуси? Какво ще се случи с борда, с лева? А с цените?

Тази позната и поомръзнала серия въпроси ни залива периодично още от 2009 г., та досега. Кога с повод, кога без повод. Има си дежурни говорители и заинтересувани кръгове - едни от влизането, други от тъпчене на място, трети - от отлагането изобщо. И тях вече си ги знаем.

Прочети още от в. "24 часа"

"Радев пред Медведев: Русия е наш стратегически партньор в енергетиката", пише в. "Стандарт"

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Дома за приеми на правителството на Руската федерация в Москва.

Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие, добави Румен Радев.

Прочети още от в. "Стандарт"