Технологиите правят по-лесно от всякога хората да увеличават приходите си със странични дейности. Към момента американците се възползват най-много от това, но вече и младите фрийлансъри в Азия ги настигат, пише CNBC.

Това е според нов доклад от платформата за дигитални плащания Payoneer, който посочва най-бързо развиващите се пазари в света за хора работещи на свободна практика.

В Америка този тип пазар отбелязва най-голям ръст през 2019 г., като приходите на фрийлансърите са се повишили със 78% на годишна база, според Global Gig-Economy Index. Проучването е проведено сред 300 000 души, които работят на свободна практика в мрежата на Payoneer.

Най-голямата икономика в света е последвана от Великобритания и Бразилия, които през последната година отбелязват ръст в приходите на фрийлансърите съответно с 59% и 48%. Въпреки това Азия регистрира най-голям регионален растеж, като там приходите са нараснали със 138% в четири страни.

Ето го и списъка с най-добрите пазари за фрийлансъри за 2019 г., базиран на годишния ръст на приходите:

1. САЩ - 78%

2. Обединено кралство - 59%

3. Бразилия - 48%

4. Пакистан - 47%

5. Украйна - 36%

6. Филипини - 35%

7. Индия - 29%

8. Бангладеш - 27%

9. Русия - 20%

10. Сърбия - 19%

Увеличаването на приходите през последната година се дължи отчасти на подобрените разбирания за жизнеспособността на подобна работа на свободна практика, според Иън Макникъл, вицепрезидент и регионален ръководител за Америка в Payoneer.

иждаме все повече професионалисти, които напускат работата си, за да се присъединят към този тип пазар (т.нар. гиг икономика)", споделя той.

Иън добавя, че "Независимо дали става въпрос за гъвкавите часове, липсата на мениджър, който ви гледа през рамо или желанието да изградите свой собствен бизнес, хората вече не изпитват нужда да бъдат обвързани със своите офиси."

Интересно е обаче, че докато "гиг икономиката" привлича професионалисти от всички възрасти в САЩ, на други пазари към нея се насочват по-младите поколения, които са по-технологично настроени и които не са били толкова част от формалните работни структури. Например в Пакистан, работещите на свободна практика, по-млади от 35 г., са генерирали 77% от приходите, което основно се дължи на подобреното технологично образование през последните години.

Като цяло работниците на възраст от 35 до 44 години са извлекли максимума от работата на свободна практика, според Payoneer. Те са допринесли за 32% от световните печалби на свободна практика през изминалата година, въпреки че представляват само 23% от фрийлансърите по света.

Междувременно хората от 18 до 35 години съставляват най-голямата част от 64%, но приходите им са сравнително по-ниски.

Три трика как да се превърнете в успешен фрийлансър

Три трика как да се превърнете в успешен фрийлансър

Интересно и полезно

Част от причините за това са повишените нива на опит и развитите мрежи сред по-утвърдените професионалисти, се отбелязва в доклада.

Въпреки това, за по-младите хора, желаещи да се установят на този тип пазар, има редица техники, с които могат да се откроят, според Kариса Миклусак - изпълнителен директор на платформата за набиране на хора, на база уменията им Tilr.

Нейните препоръки са:

- маркирайте умения, не само заглавия на минали длъжности

- включете референции от минали работодатели и контакти

- използвайте вашата професионална мрежа, например LinkedIn, за да маркетирате услугите си