Инвеститорите отвъд океана се опасяват, че агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ (Фед) може да навреди на икономиката на страната. Един сектор предизвиква особено безпокойство и това е жилищният пазар, съобщава CNN Business. Увеличаването на лихвените проценти вероятно ще доведе до по-високи лихви по ипотечните кредити и това може буквално да срине пазара.

Продажбите на жилища вече намаляват, но цените към момента остават стабилни

Някои експерти предупреждават, че продължаващите исторически повишения на лихвените проценти от Фед може да рискуват да сринат жилищния пазар, подчертавайки трудната задача, пред която е изправена централната банка на Съединените щати.

Според доклада за индекса на потребителските цени от тази седмица, разходите за имоти в страната са се повишили с 0.7% през август, като са се увеличили с 6.2% на годишна база - най-голямото увеличение от 1991 година насам.

Наемите на жилища в Манхатън достигнаха рекорд за пореден месец

Наемите на жилища в Манхатън достигнаха рекорд за пореден месец

Очаква да се повишат още повече през август

Това увеличение беше до голяма степен отговорно за по-високия от очаквания темп на инфлация през август. В съчетание със стегнатия пазар на труда, тези високи цени дават основание на Федералния резерв да продължи да работи усърдно.

Фед трябва да намали жилищните разходи с около половин процентен пункт

 Само така ще може да постигне крайната си цел за инфлация, твърдят икономисти, цитирани о американските медии. Това обаче няма да е лесно. Цените на жилищата могат да останат перманентно високи, дори когато Фед работи за това да им противодейства, подчертават експертите по имоти.

Днес е особено важно Фед да демонстрира решителност, като увеличи лихвения процент със 75 базисни пункта на заседанието си през септември, въпреки окуражаващите спадове в транспорта и енергията.

Продажбите на имоти в САЩ са намалели през юли за шести пореден месец, а започнатото жилищно строителство се срина през септември. Какво следва? Още е рано да се каже, но американците помнят добре катастрофалната жилищна криза в през 2008 година.

Американски икономисти: САЩ могат да се възползват от рецесията в Европа

Американски икономисти: САЩ могат да се възползват от рецесията в Европа

Това важи особено за компаниите, добиващи природен газ