САЩ могат да се възползват от рецесията в Европа, която в голяма степен се дължи на намаляване на доставките на руски газ. Но САЩ ще пострадат, ако Руската федерация откаже да изнася петрол (заради евентуалното налагане на "таван" на изнасяния руски нефт), пише Washington Post, позовавайки се на становища по въпроса на американски икономисти и съответните държавни служители.

Изданието цитира неназован представител на администрацията, по думите на който, от Министерството на финансите на САЩ и група икономически съветници на Белия дом прогнозират "умерени и управляеми" последствия за САЩ от икономическия спад в Европа, търговията с която формира по-малко от 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ.

Кои страни ще пострадат най-много при (евентуална) световна икономическа криза

Кои страни ще пострадат най-много при (евентуална) световна икономическа криза

Европа също може да бъде засегната сериозно

"Ако Русия продължи да продава петрол на света и само намали износа на природен газ за Европа, ефектът върху икономиката на САЩ вероятно ще бъде минимален. Всъщност това дори може да помогне на американските фирми, които добиват природен газ. Може също така да бъде намалено глобалното търсене, спомагайки за намаляване на вътрешния ценови натиск", се казва в публикацията на Washington Post.

"Ако Европа се плъзне в рецесия, тогава търсенето на континента на широк кръг от стоки очевидно ще намалее. Сега сме в толкова изкривена ситуация, че това може да има позитиви за САЩ." Това коментира икономистът Дийн Бейкър, имайки предвид опитите на администрацията на САЩ да ограничи рекордната от 40 години насам инфлация в страната.

Fitch: Еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през второто полугодие

Fitch: Еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през второто полугодие

Основна причина за това са високите цени на газа