215 трилиона долара - на толкова се изчислява частното богатство в света в момента, което е с 12% повече в сравнение с година по-рано. Впечатляваща част от него или цели 73,5% са концентрирани в едва 10 държави, показват данни на изследователската компания New World Wealth.

Най-голям дял от тях са притежавани от хора в Щатите - 62,2 трилиона долара. Американците държат близо три пъти по-голямо богатство от държавата на второ място - Китай.

Там частното богатство се изчислява на 24,8 трилиона долара. В азиатската страна обаче само за десетилетие неговата стойност се е увеличила със 198% и ще продължи да расте бързо в следващите. Повече от двоен ръст в това отношение отчита и Индия с общ резултат от 8,2 трилиона долара.

В топ 10 на държавите, които държат над 70 на сто от световното богатство, са още Япония, Великобритания, Германия и други.

Снимка 356240

Източник: Visual Capitalist

Как ще изглеждат нещата обаче след 10 години? Експертите от New World Wealth изчисляват, че десетте най-богати държави ще се запазят същите, но някои от тях ще променят местата си и ще се изкачат нагоре в списъка.

Така например от 6-то място към 2017 година Индия ще бъде вече на 4-то през 2027-а, изпреварвайки всички европейски страни, както и Канада и Австралия. Очаква се до тогава частното богатство в страната да нарасне с 200% до 24,7 трилиона долара или с под 1 трилион долара от това на Япония.

От друга страна Франция и Австралия ще разменят местата си. Ако днес европейската държава е на 7-ма позиция, а Австралия - на 9-та, то след десетилетие Франция ще отиде в края на класацията и ще бъде девета със 7,3 трилиона долара.

Австралия пък ще застане на нейно място с 10,4 трилиона долара или непосредствено след Великобритания и Германия.

Снимка 356241

Източник: Visual Capitalist