"В опит да се защити комисията "Антикорупция" издаде кого проверява" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Под лупа е висш държавен служител, злоупотребил с пари и получил секретна информация

Притисната в ъгъла покрай скандалите с нейното ръководство, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) реши да мине в контранастъпление и пусна прессъобщение, в което на практика издава срещу кого и за какво води проверка. Не е ясно защо комисията не предприема съответните законови действия като задържане на уличените лица или внасяне на искове в съда, а ги описа подробно така, че те да се разпознаят без никакъв проблем.

В декларацията, пълна с догадки, намеци, обещания за разкрития и дори закани, се казва, че "тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер". "Същото лице в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия", разказва КПКОНПИ. От съобщението не става ясно с какво са свързани злоупотребите, все още действащ ли е висшият държавен служител, предприети ли са някакви действия срещу него.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"При покупката на апартамент, цената му се договаря доброволно" е заглавиe от в. "24 часа"

За да докажеш, че някой е вписал данъчната оценка в нотариалния акт, трябва да знаеш коя е истинската стойност.

Никой в държавата няма достоверна информация за цените на имотите, макар че Агенцията по вписванията притежава софтуер, който позволява при всяка сделка да се вписва материалният интерес, казва председателят на Националното сдружение "недвижими имоти"

Държавата трябва да защити гражданите, като създаде регламент, който да доведе до по-справедлив, по-прозрачен и по-етичен пазар на имоти в страната

Твърдението, че брокери надуват офертни стойности, е абсурдно и не почива на никаква здрава пазарна логика

- Г-н Ганев, как гледате - вие лично, а и Националното сдружение "Недвижими имоти", на практиката в нотариалните актове да се вписва не действителната стойност на купеното жилище, а данъчната му оценка?

- Договарянето на условията по една сделка, включително и цената, е абсолютно свободен процес за участниците в тази сделка. Трудно може да се докаже кога една вписана сума не е действителна. Според мен има малко случаи на вписване на данъчна оценка в нотариалния акт. Понякога практиката показва, че по-скоро вписаните цени са близки до данъчната оценка на имота. Разбира се, изискването в него да се впише действителната стойност е императивно и това важи за всички - както за политици и общественици, така и за обикновените граждани.

Лошото знаете ли кое е - твърде трудно е да се докаже коя е действителната стойност на сделката.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Небостъргачът, който ще се окаже златен", четем в "Капитал"

"Златен век" в крайна сметка няма строително разрешително. Прословутият вече в цялата страна небостъргач на строителната компания "Артекс", намиращ се в столичния квартал "Лозенец", е строен без такова разрешително от ноември 2018 г. насам, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с инициативния комитет "За Лозенец", който се бори против сградата. На срещата са присъствали и кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, нейният заместник Валентин Йовев и шефът на ДНСК арх. Иван Несторов. 

Така излиза, че се наложи премиерът лично да се занимае с един строеж, за да може няколко държавни и общински структури да координират позициите си и най-накрая да стигнат до общото решение, че "Златен век" не се ползва от приетите в парламента промени в Закона за устройство на територията и няма 10-годишно, а 5-годишно разрешително.

Прочети още от " Капитал"

"Изпитният туризъм гълта от 500 до 1000 лв." извежда на първа страница в. "Монитор"

Снимка: . Изпитите в университетите в страната вече започнаха.

От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите по медицина, право и информатика, на които най-често се налага да обикалят от град на град, за да се явяват на приемни изпити. Това показват изчисления на "Монитор" за харчовете, които е необходимо да направят.

Родителите на кандидат-медиците трябва да броят хилядарка, за да могат децата им да пробват късмета си в трите най-желани медицински университета у нас. Сумата се образува от таксите за изпитите, нощувките в хотели, пътя до различните градове и джобните на децата им.

Бъдещите лекари в Медицинския университет-София трябваше да платят 100 лв. за двата си кандидатстудентските изпити по биология и химия, които обаче се проведоха през две седмици - на 24 март и 7 април. Това налага да се предвидят двойни разходи за път и спане.

Ако кандидат-студентът е например от Стара Загора, двупосочният автобусен билет му струва 25 лв. Преспиването в нощта преди изпита пък излиза между 20 лв. за хостел и 60-70 за стая в хотел. Сметката набъбва с още 30-40 лв. за джобните и разходите за транспорт в столицата.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Вноската по кредит да не надхвъря 30% от дохода", четем във в. "Стандарт"

Апартамент по 670 евро за кв. трудно се намира и в "Обеля", на ул. "Латинка" цените са между 1500 и 2500 евро

Ако ще купувате жилище с ипотека, трябва да имате спестени поне 15% от стойността, казва Тихомир Тошев от "Кредит център"

- Господин Тошев, първият ми въпрос е за цените, свързани с продажбите на апартаменти на столичната улица "Латинка", където си купиха жилища няколко наши политици, а квадратният метър им излезе около 670 евро. Какви са реалните цени там?

- Според това, каето ние наблюдаваме, реалните цени се движат между 1500 - 2500 на квадратен метър. При това 1500 евро на квадрат е цена, която трудно може да се намери, но в крайните граници на квартала и при проекти с не толкова добра локация.

- А къде в столицата може да се намери цена от 670 евро на квадрат?

- Смятам, че в София такива цени не могат да бъдат намерени. Освен може би в крайни квартали като "Обеля". Там би могла да се намери сходна цена, но като цяло дори в крайните квартали в момента цените тръгват от 800 евро на квадратен метър.

Прочети още от в. "Стандарт"

"ГЕРБ поема към своя политически залез", пише в. "Сега"

Партията на Борисов е неспособна да предложи нито нови водачи, нито нова европейска перспектива за България

Не "Европа ни чува", а "Като не върви, не върви" би трябвало да е предизборният слоган на ГЕРБ. Всичко, до което се докосне в актуалната кампания изборджийският корифей Цветан Цветанов, отива накриво. Гафът с "Европа ни чува" си е чисто негов и на предизборния му щаб. При публичните си прояви панически избягва въпросите, свързани с имотните скандали, и предпочита да говори за слънчевото време и за Европа, защото "аман от битовизми". Последното партийно мероприятие, планирано, все едно нищо не се случва, а ГЕРБ сякаш е на гребена на вълната, бе представянето на партийната листа съвместно със СДС за евроизборите.

Представянето на листата с кандидати за евродепутати беше по-скоро модно ревю, на което претендентите за Европейския парламент (ЕП) дефилираха пред камерите, съпроводени от ръкоплясканията на подбрани представители на партийната номенклатура и одобрителните погледи на началството.

Прочети още от в. "Сега"

"Взаимното подозрение между политиците обезсмисли за пореден път КСНС", пише "Капитал"

Власт и опозиция, премиер и президент не се разбраха колко голям е проблемът с корупцията и как да се пребори

Политически сметки коя партия колко ще спечели от скандала, станал известен с "Апартаментгейт", както и абсолютно несъгласие на управляващите да се съгласят с твърденията на опозицията за размера на проблема с корупцията и решенията за него, провалиха заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в понеделник. То беше свикано миналата сряда от президента Румен Радев с тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". 

Днес единствено председателят на БСП Корнелия Нинова и самият президент са предложили някакви мерки, стана ясно след края на заседанието. Те обаче не са били приети от мнозинството участници. На "Дондуков" 2 дойдоха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, председателите на парламентарните групи - Даниела Дариткова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Волен Сидеров, зам.-председателите на парламента Емил Христов и Веселин Марешки. От службите бяха директорът на разузнаването Атанас Атанасов, директорът на ДАНС Димитър Георгиев и началникът на отбраната Андрей Боцев, а също и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова и секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет Георги Кръстев, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

Прочети още от " Капитал"

"С толтакси малък камион плаща до морето 28 лв., тирът - 132 лв." четем в "24 часа"

75% от приходите за ползване на пътищата ще дойдат от камиони, 25% - от колите

Ако днес един камион тръгне от София за Бургас (360 км), при сегашната система с дневна винетка той ще плати 23 лв. При новата толсистема и с предложените тарифи толтаксата ще зависи от големината на камиона и евростандарта и би варирала от 28 лв. за малък камион до 12 т с висок евростандарт до 323 лв. (над 12 тона с 4+ оси с най-ниския евростандарт).Това показват изчисления на Института за пазарна икономика.

Дори при най-лош евростандарт малък камион (до 12 тона) би заплатил 56 лв., или двойно на сегашното. Най-разпространеният случай - камион над 12 тона (2-3 оси) с евростандарт III или IV, би заплатил 132 лв. За камион пак над 12 тона и същия стандарт, но вече 4+ оси, таксата би се удвоила. Дали тази прогресивна скала не е твърде изострена в опит да се постигнат повече приходи, питат от института.

Прочети още от в. "24 часа"

"Екзарх Христо Пройков: Цял свят ще гледа към България при посещението на папа Франциск" пише в. "Монитор"

Светият отец ще отправи своя благослов за мир от нашата страна

"Mъж и жена Ги сътвори", се казва в Библията, а не "родител 1 и родител 2", коментира в интервю за "Монитор" председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България

- Монсиньор Пройков, Светият отец папа Франциск е вторият папа, който ще посети България за по-малко от двадесет години. Малко държави в Европа, а какво остава за тези от бившия Източен блок, могат да се радват на такива визити. Какво означава това посещение?

- Като българи и като католици, радостта от предстоящото посещение на папа Франциск в нашето Отечество е голяма. Събитието е в рамките на една богата история, каквато е тази на България - 1300 години като християнска държава. За 20 години втори папа ще посети страната ни. Това е изключителна привилегия. Ние сме свидетели, че още с встъпването си в длъжност се оформи по-различен стил на неговия понтификат. Папата обръща внимание на тези, които са по-отдалечени, по-далече от центъра, от притегателната сила. Той обръща внимание на по-малките държави като България. Вече беше в Босна, Херцеговина, Албания. Идва моментът да посети нашата страна, която е втората православна след Грузия, където вече беше. Това също е многозначително. Ние, освен че сме далече от центъра, сме вратата на Европа.

Прочети още от в. "Монитор"

"НОВА МОДА! Вересия за богатите", пише в. "Стандарт"

Милионери записват на съпругите си лимит от 1500 лв. в бутици

Спомняте ли си бакалския тефтер в кварталното гаражче, където всеки пазаруваше на вересия до получаване на заплата. Книгата с дългове от зората на демокрацията, който и до днес съществува в селата, се връща с пълна сила в столицата. И то не са хората, които нямат пари за хляб и мляко, а - за богатите.

"Тефтери", в които жените на баровците, записват на вересия марковите си чанти, обувки, рокли и детски дрешки, са новата мода в луксозните магазини. Те сменят златните кредитни карти. Не защото банковите такси са високи, а защото шопинг манията на силиконовите дами е донесла масово високо кръвно на бизнесмените.

Все по-често лимит на картата от 10 000 лв. месечно не стигал. И богаташите решили да вземат покупките под собствен надзор. Масова практика вече е в определени магазини баровците да депозират по 1000 - 1500 лв. на името на половинките си. Милионершите разполагали с 3-4 бутика за шопинг за себе си и наследниците си. Един за козметика, друг за чанти и обувки, трети за дрехи и четвърти - за всичко нужно за децата. Дамата може да отиде, да си избере и да отпише от сметката си в компютъра марковите стоки. Щом лимитът свърши, спира и шопингът. До следващия месец.

Прочети още от в. "Стандарт"