Американската Novavax наредва с клиничните проучвания на разработваната от нея ваксина срещу коронавирус. Великобритания вероятно ще е първата в Европа, която ще разреши използването на препарата на биотехнологичната компания.

А доставките за Стария континент ще бъдат осигурени от завод в Централна Европа.

Преди около месец полската Mabion сключи споразумение с Novavax за производството на разработваната от нея ваксина. Преди дни пък е станало ясно, че първите дози в страната ще бъдат готови през третото тримесечие на тази година, според официално съобщение на компанията, цитирано от Reuters.

Полското дружество вече подготвя производствените си линии и оборудването си за ваксините.

Mabion е сключила споразумение с Novavax за производството на ваксини

Първата страна в Централна и Източна Европа, в която може да се произвеждат ваксини срещу COVID-19

Препаратът може да бъде одобрен за употреба до края на тримесечието

Според информацията Полша ще бъде една от трите държави в Европейския съюз, в които ще се произвеждат ваксините на Novavax.

"Ако базираната на протеини ваксина бъде одобрена за употреба и всичко протича гладко, Mabion може да се превърне в първата полска компания, ангажирана за доставките на ваксини срещу COVID-19 в отговор на нуждата от такива в глобален мащаб", посочиха в официално съобщение от фирмата през март.

Като част от споразумението дружеството ще получи 8,8 милиона долара държавно финансиране, за да удвои производствения си капацитет в Полша.