Полша може да се превърне в първата държава в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в която ще се произвеждат ваксини срещу COVID-19. Това става възможно, след като местната биотехнологична компания Mabion сключи през тази седмица договор с Novavax.

Американският производител на ваксини разработва свой препарат срещу коронавирус, като към края на януари обяви, че според първоначалните тестове той е на 89,3% ефективен срещу заболяването.

През тази седмица Mabion сключи споразумение с Novavax, според което полската компания ще може да произвежда ваксините на американската марка, след като тя получи разрешение за прилагане на препарата.

Акциите на Mercator Medical са поскъпнали със 7000% през тази година

Неизвестната фирма от Източна Европа, чийто акции скочиха със 7000%

И това я направи по-скъпа от Commerzbank

"Ако базираната на протеини ваксина бъде одобрена за употреба и всичко протича гладко, Mabion може да се превърне в първата полска компания, ангажирана за доставките на ваксини срещу COVID-19 в отговор на нуждата от такива в глобален мащаб", посочват в официално съобщение от фирмата.

Като част от споразумението дружеството ще получи 8,8 милиона долара държавно финансиране, за да удвои производствения си капацитет в Полша.

Според очакванията ваксината на Novavax може да бъде одобрена в Европа още до края на това тримесечие.

Полша може да стане първата държава с лекарство срещу коронавирус

Полша може да стане първата държава с лекарство срещу коронавирус

Компанията Biomed Lubin започва клинични тестове на медикамент в следващите месеци