Полска фармацевтична компания обяви, че успешно е завършила производството на лекарство за лечение на COVID-19.

Според официално съобщение на Biomed Lubin първоначалното проучване е доказало ефикасността на медикамента и сега фирмата е готова да започне клинични тестове.

Ако те преминат добре, в следващите месеци Полша може да се превърне в първата държава в света, която разполага с препарат, успешно неутрализиращ коронавируса, пише сайтът Emerging Europe.

От Biomed Lubin посочват, че лекарството съдържа преработена плазма на здрави хора, както и анти-SARS-Cov-2 имуноглобулини, които са представляват основните антитела, получени след първоначалния контакт на човешкия организъм с антиген.

"Ние доказахме, че е възможно да се произведе медикамент, съдържащ концентрирана доза от такива антитела и той може ефективно да използва човешка плазма", посочва Мерчин Пирог, който е главен изпълнителен директор на фирмата.

По неговите думи от Biomed Lubin вече са произвели над 3000 дози от лекарството, което предстои да премине тестове за качество и стабилност на продукта. След това той ще бъде подложен на клинични тестове в четири града в Полша. Това трябва да се случи през четвъртото тримесечие на 2020 година.