Китай е внесъл два пъти повече американски селскостопански продукти през първото тримесечие, отколкото преди година, заявяват от страната. Това е в знак, че страните следват с част от търговското споразумение от фаза първа, въпреки пандемията, пише CNBC.

През първото тримесечие азиатският гигант е внесъл американски селскостопански продукти на стойност 5,08 милиарда долара, според митническата агенция. Обемът на внесената соя също се е удвоил, а този на свинско месо е нараснал повече от шест пъти, според агенцията, докато китайският внос на памук нараства с 43,5%.

От гледна точка на цените Китай внася соя на стойност 21,88 милиарда юана, два пъти повече от преди година. Вносът на свинско месо е на стойност 3,04 милиарда юана - увеличение от 16 пъти.

Търговското споразумение на Китай-САЩ (първа фаза) постепенно се прилага, заяви говорителят на Китайската митница Ли Куйвен.

Двете най-големи икономики в света подписаха споразумението през януари. Китай се съгласи, през следващите две години ще купува поне с 200 милиарда долара повече стоки и услуги от САЩ спрямо нивото от 2017 г. Предвижданите покупки включват поне 32 милиарда долара повече от селскостопански продукти.

Някои обаче се съмняват дали Китай може в крайна сметка ще го изпълни. Мнозина се притесняват, че огнището на коронавирус може да попречи на двете страни да изпълнят търговското споразумение.

Глобалното търсене спада

Коронавирусът за първи път удари Китай в края на миналата година и "затвори" голяма част от икономиката на страната през февруари. Оттогава болестта се разпространи в световен мащаб, принуждавайки местните власти да предприемат подобни блокировки в опит да ограничат разпространението на вируса.

Докато китайските фирми отварят през последните няколко седмици, фабриките и други компании, които разчитат на износ, бяха засегнати от спад в търсенето от чуждестранни клиенти, чийто бизнес сега е спрян поради вируса.

Китайският износ спадна със 17,2% през януари и февруари от първите два месеца на миналата година, като спадът се сви до 6,6% през март.

"Тъй като епидемията от коронавирус стана много по-сериозна в Европа и Северна Америка от края на февруари, влиянието му върху износа на Китай за засегнатите страни, може да се прояви едва през второто тримесечие, особено през април и май",каза главният икономист в Nomura. "Очакваме ръстът на износа на Китай да се понижи до около -30% на годишна база през второто тримесечие."

През първото тримесечие общата търговия между Китай и САЩ е спаднала с 18.3% от преди година, с 95.43 милиарда долара, като китайският износ за САЩ е спаднал с 23.6%, а вносът е намалял с 1.3%, съобщи митническата агенция.

Износът на мобилни телефони е спаднал с над 10%, докато този на лекарства и медицински консумативи е нараснал с 6.3%, според данните.