Средната класа в света ще нарасне с повече от 1 милиард души до края на десетилетието. В тази категория ще влязат толкова азиатци до 2030 година, показва ново изследване на World Data Lab.

Средната класа, при която домакинствата разполагат с разходи между 11 и 110 долара на член от семейството, в момента наброява 3,75 милиарда души.

Тази група се очаква да продължи да нараства в следващите години, като най-голям принос за това ще имат Индия и Китай. Останалите държави, които ще допринесат за увеличението на населението в категорията на средната класа също са от Азия.

Точно след Индия и Китай застава Индонезия, която се очаква да бъде четвърта в света брой на хората от населението ѝ, причислявани към средната класа. По този показател тя ще изпревари Русия и Япония.

Най-бърз темп на растеж на хората в тази категория пък ще отчете Бангладеш. Страната ще добави повече от 50 милиона души към средната класа до 2030 година.

Според прогнозата Китай, Индия и САЩ ще останат на първите три позиции като държави с най-голямо население в тази категория. От друга страна в следващите години делът на хората в нея ще намалее в страни, като Япония, Германия, Италия и Полша.