Босненската петролна рафинерия Nafte Brod възнамерява да построи 100 MW газова централа в Сръбската република на Босна и Херцеговина, съобщи SeeNews, цитирайки правителството на автономната република. Инвестицията е оценена на €150 милиона.

В момента компанията извършва проучване за осъществимост на проекта и планира да подаде искане за концесия след края на теста, се казва в изявление на правителството на Република Сръбска. Местните власти вече са одобрили споразумение за сътрудничество с компанията по проекта.

Акциите на Nafte последно се търгуваха на BLSE на 7 юли за $0,0052/€0,0051.

Еколози спряха изграждането на най-голямата газова централа в Европа

Еколози спряха изграждането на най-голямата газова централа в Европа

Централата трябваше да се намира в Северен Йоркшир и двете газови турбини да заменят две стари съоръжения, които работят на въглища

Рафинерия Nafte е базирана в Брод, в северозападната част на Република Сръбска. Тя е мажоритарна собственост на руската NeftegasInCor.

В началото на годината британската компания Drax се отказа от плана си да изгради най-голямата газова електроцентрала в Европа. Това стана след яростна опозиция от екозащитници. Централата трябваше да се намира в Северен Йоркшир и двете газови турбини да заменят две стари съоръжения, които работят на въглища.

Решението дойде след три години ожесточени спорове и съдбни искове. Зелените групи настояват, че планираната газова електроцентрала с мощност 3,6 гигавата, не съответстват на британските амбиции за намаляване на парниковите емисии.

В продължение на десетилетия Drax бе сред най-големите оператори на въглищни централи във Великобритания.

Русия възобнови доставките на газ по най-големия си тръбопровод към Европа

Русия възобнови доставките на газ по най-големия си тръбопровод към Европа

Възстановяването до исканите нива ще отнеме известно време