Русия започна да изпраща газ през най-големия си тръбопровод към Европа след 10-дневен период на поддръжка според Nord Stream AG.

Потоците се възобновяват днес, обяви по телефона говорител на оператора на тръбопровода. Възстановяването на потоците до исканите нива ще отнеме известно време, предава Bloomberg. Газпром PJSC не е коментирал.

Възобновяването на доставките по "Северен Поток" 1 трябва да осигури известно облекчение за континента, където сега от важно значение е да се съхрани гориво преди зимата и да се напълнят хранилищата.

"Северен поток 1" има дневен капацитет до около 167 милиона кубически метра газ, а руският държавен енергиен гигант "Газпром" намали през миналия месец този обем до 67 милиона кубически метра на ден (40% от максималния капацитет на газопровода).

Поръчките за износ на газ по тръбопровода ще бъдат възобновени при 40% от капацитета - същото ниво преди започването на поддръжката. Потоци на ниво от 40% могат да доведат до падане на цените, според инвестиционната банка Goldman Sachs.

Според анализатори цените на газа ще се запазят на сегашните нива.

Междувременно вчера стана ясно,че Европейският съюз е готов да предложи доброволно намаляване на използването на природен газ от страните членки с 15% от следващия месец поради опасения, че Русия може да спре доставките на енергия.

Тази идея и цел ще бъде включена в регламент, придружаващ план за намаляване на търсенето, който Европейската комисия трябва да представи, за да се справи с потенциално цялостно прекъсване от Москва.

Мярката ще е задължителна, ако ситуацията се влоши и доброволните ограничения са недостатъчни, според трима дипломати от ЕС. Планът е наречен "Пестете газ за безопасна зима" и включва мерки като включват намаляване на охлаждането и отоплението.