Около 70% от салвадорското население получава плащания чрез парични преводи от чужбина, съобщава американската медия CNBC. И цитира президента на латиноамериканската държава, която вече прие криптовалутата като законно платежно средство, според когото доставчиците на парични услуги като Western Union и MoneyGram ще губят по 400 милиона долара годишно от комисионни за парични преводи.

Нека се запознаем с Хайме Гарсия, който живее в Канада и наистина не обича използването на популярните в цял свят Western Union за изпращане на пари у дома в Салвадор. Пред CNBC той разказва, че е доволен от това, че страната му е приела биткойна.

"В днешно време е доста архаично, че трябваше да отида във физически офис на Western Union, да им дам реални пари от джоба си и след това да им дач допълнителни 25 долара, за да изпратят парите ми", казва Гарсия. И подчертава, че дори след това обикновено трябва да минат цели 3 дни преди сумата да достигне до близките му, които се нуждаят от нея.

Bitcoin вече е официална валута в Ел Салвадор

Това е първата страна, в която bitcoin вече е официална валута

Правителството в държавата е вложило 20,9 милиона долара в покупката на криптовалута

Гарсия напуска бедната и корумпирана Салвадор, когато е едва на 11 години, след като бунтовници бомбардират къщата му. Днес най-големият му проблем е свързан именно с изпращането на физически пари до роднините му.

"Те трябва да вземат автобус, за да отидат на дадено физическо място, за да вземат парите, а около тези офиси се мотаят всякакви престъпници и банди. Те знаят за какво отиват хората там и често ги ограбват", разказва Гарсия, който днес е мениджър, ръководещ екип от изследователи в SGI Canada Insurance.

Той, както и много негови сънародници, които живеят в чужбина са доволни, че вече имат възможността да извършват онлайн плащания към близките си и чрез приложението на Western Union, но все още са изправен пред големи такси - 12,5% за превод от 100 долара. А и това не решава проблема с това какво се случва с тези, които вземат парите от физическите офиси в Салвадор.

Около 2,5-милионната салвадорска диаспора, живееща извън родината, изпраща пари на приятели и роднини редовно. През 2020-а година общата сума на тези пари се изчислява на 6 милиарда щатски долара, или приблизително 23% от брутния вътрешен продукт на страната. Голяма част от тези пари обаче са отишли при посредниците, улесняващи международните трансфери.

Да си купиш с bitcoin кафе в Starbucks и бургер в McDonald's. В Ел Салвадор вече е възможно

Да си купиш с bitcoin кафе в Starbucks и бургер в McDonald's. В Ел Салвадор вече е възможно

След като криптовалутата стана официално разплащателно средство в страната

Според много финансови експерти именно всичките тези такси, свързани с паричните преводи са и една от основните причини президентът на Салвадор - Найиб Букеле да се реши да приеме биткойна за законно платежно средство. заедно с въвеждането на криптовалутата правителството пусна и собствен национален виртуален портфейл, наречен "Chivo" (на салвадорски жаргон думата означава "готин"), който предлага бързи трансгранични плащания без никакви такси.

Портфейлът Chivo (Готиният портфейл)

Президентът на Салвадор е млад, разбира от технологии и е свързал политическата си съдба с биткойн експеримента на страната. Съответно, той опитва всячески да го накара да работи. Един от неговите бонуси предлага безплатни биткойни на стойност 30 долара на всеки салвадорец, който се регистрира в портфейла Chivo. Това не е никак малка сума в страна, в която месечната минимална работна заплата е 365 долара.

Паричните преводи от чужбина съставляват близо една четвърт от БВП на Салвадор и около 70% от населението ги получава. Средният месечен трансфер на парични преводи е 195 долара, а за домакинствата, които получават парични преводи, той съставлява 50% от общия им доход. Така че, изпращането на пари от чужбина до Салвадор е от решаващо значение за оцеляването на по-голямата част от хората.

Правителството на Ел Салвадор дава по $30 на всеки гражданин, за да ползва bitcoin

Латиноамериканската страна, която дава по $30 на всеки гражданин, който реши да ползва bitcoin

Страната прави криптовалутата законно платежно средство от 7 септември

Около 60% от тези парични средства идват чрез компании за парични преводи, а 38% чрез банкови институции. Таксите варират в зависимост от компанията, но обикновено колкото по-малка е изпращаната сума, толкова по-висок е процентът на таксите.

Например, ако главният герой на тази история - Гарсия, иска да изпрати $10 на братовчед си в Сан Салвадор, то той ще плати $3,24 или почти 33% комисионна на Western Union. Ако обаче Гарсия реши да използва портфейла Chivo, който е запазен единствено за граждани на Салвадор, живеещи в страната или в чужбина, транзакцията му ще бъде безплатна.

И не само това. След като братовчед му получи парите в сметката си, което става само след няколко минути, той може да отиде до всеки от 200-те нови банкомата Chivo, които правителството е поставило из страната и да изтегли щатски долари от виртуалния си портфейл.

Имайки предвид хората като Гарсия, президентът на Салвадор изчислява, че доставчиците на парични услуги като Western Union и MoneyGram ще губят по 400 милиона долара годишно от комисионни за парични преводи. Според Марио Гомес Лоазада, който е роден и израснал в Салвадор, работил е като банкер в Merrill Lynch и Credit Suisse, а днес управлява борса за крипто активи, цифрата ще бъде по-близо до 1 милиард долара.

От Western Union все още не са отговорили на молбата на CNBC за коментар дали от компанията се притесняват как всичко това ще се отрази на бизнеса им и дали имат някакъв план за промяна в структурата на таксите, за да се приспособят към нарастващата конкуренция.

Президентът на Салвадор обяснява в Twitter за проблемите, свързани с приемането на биткойна

Президентът на Салвадор обяснява в Twitter за проблемите, свързани с приемането на биткойна

Хората масово се нуждаят от помощ, за да използват въведения от правителството като законно платежо средство биткойн