Малката латиноамериканска държава Салвадор (Република Ел Салвадор) стана първата в света, която прие популярната криптовалута биткойн като законно разплащателно средство в страната. Това се случи на фона на мосови протести и още по-масово неразбиране на голяма част от хората как да я използват. И след въвеждането на виртуалните пари в експлоатация проблемите наистина започнаха.

Да си купиш с bitcoin кафе в Starbucks и бургер в McDonald's. В Ел Салвадор вече е възможно

Да си купиш с bitcoin кафе в Starbucks и бургер в McDonald's. В Ел Салвадор вече е възможно

След като криптовалутата стана официално разплащателно средство в страната

Президентът на Салвадор - Наийб Букеле, стигна до крайност като обяви, че държавата може да наказва бизнесите, които не желаят да извършват транзакции с криптовалутата. В същото време, след въвеждането на валутата в страната - нейната цена започна да спада, като се понижи със 17%. Историческото приемане на биткойна доведе и до проблеми, които допринесоха за промяната в стойността на цифровата валута и в световен мащаб. Биткойнът продължи да губи позиции в сряда, като затвори на 46 000 долара, намалявайки цената си с 1,7%

Reuters пише, че президентът е призовал съгражданите си от Twitter да съобщават за всякакви проблеми, свързани с криптовалутата. Приемайки език, подобен на ИТ отделите, Букеле помоли потребителите да затворят и рестартират приложението от смартфоните си, ако се появи информация за грешка.

Bitcoin се изкачи над $50 000 заради приемането на валутата в Ел Салвадор

Малката латиноамериканска страна, която помогна на bitcoin да се изкачи над $50 000

След като от вторник bitcoin става официална валута там

През последните 36 часа президентът буквално изпрати поток от съобщения в Twitter, инструктиращи потребителите как да изтеглят правителственото приложение Chivo, което обещава транзакции с биткойн без комисионни. Букеле написа, че приложението, което представлява цифров портфейл, се изключва за втори път, за да "подобри потребителското изживяване и проблемите, които то е имало през деня". Освен забиването на въпросното приложение, салвадорци масово продължават да не са достатъчно информирани за това как да използват криптовалутата.

"Надяваме се, че утре ще бъде много по-добре", написа президентът в туит.

Ръководителят на централната банка на Салвадор - Дъглас Родригес, заяви по време на събитие в столицата на Хондурас, че "очите на света днес са насочени към неговата страна и че приемането на биткойна е процес, който се нуждае от време, за да "узрее" и да бъде масово разбран".

Някои финансови експерти прогнозират, че биткойнът в Салвадор ще достигне цена от 100 000 долара в началото на следващата година, а в по-дългосрочен план щял да достигне дори 175 000 щатски долара. Други са на точно противоположното мнение и подчертават, че латиноамериканската държава, а и целият свят само ще загуби от това, че страната прие официално криптовалутата.

Масови протести в Салвадор срещу приемането на биткойна

Масови протести в Салвадор срещу приемането на биткойна

След много международни опити да бъде спряна, малката държава все пак намери начин да приеме биткойна като национална валута на фона на мосови протести, оглавени от пенсионерите