Едва ли е изненада, че съставките в пакетираните храни са съмнителни и далеч от полезни. Най-съмнителни обаче са продаваните в лафки и хранителни магазини дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, пакетирани или приготвени на място сандвичи. Опакованите сандвичи съдържат редица химикали като сгъстители и емулгатори от сорта на гума гуар, гума ксантан, установени най-вече в сосове и мазила, Освен това се открива палмова мазнина, нишесте, оцветители, декстроза и други. Това показва проучване на "Активни потребители".

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени от 6 града - София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград. От анализирането на информацията на етикетите могат да се направят няколко констатации.

Без информация на етикетите при над 30% от продуктите

Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12 (33%). В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции, се казва в анализа на "Активни потребители".

Липса на зеленчуци

Само в 2 марки от всички включени в изследването, количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота.

Съмнително месо и колбаси

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти като колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях няма месо или риба. В тези обработени меса се съдържат множество технологични добавки, или както ги наричаме Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера, които са разрешени за влагане в храни. Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера - пиле в сладко-кисел сос. Най-малко Е-номера са открити в продукт с моцарела със само 5 добавки.

Палмово масло и яйчен прах

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Консерванти и оцветители

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите използвани за сгъстяване и задържане на вода. Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Основна причина за този неприятен резултат е преобладаващото използване в рецептите на преработени индустриални месни продукти и готови салати, сосове и мазила. Не се влагат зеленчуци и качествени млечни продукти. Очевиден е стремежът на мнозинството производители е да използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си "химически вид" сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата, се казва в анализа.

Положителни тенденции

Все пак има и малка част от производителите, които изписват на етикетите дългия списък с всички съставки което до преди няколко години беше екзотична практика. Така помагат за информирания избор на потребителите. Въпреки общата негативна тенденция има компании използващи натурални съставки несъдържащи Е-номера и заместители. За съжаление позитивните примери са малко. В приготвяните на място сандвичи по-често се използват зеленчуци, тъй като не се стремят към дълъг срок на годност, защото се продават в рамките на деня.