"Симеон Дянков: Плосък данък още най-малко 5 години", четем във в. "Стандарт"

- Г-н Дянков, 10 години след въвеждането на плоския данък в България се породи дискусия около неговата ефективност. Бившият премиер Иван Костов призова за замяната му с прогресивен данък, синдикатите също поискаха прогресивна скала, към тях се присъединиха БСП и АБВ. Какъв е вашият коментар - има ли необходимост да сменя плоският данък с прогресивен?

- Рано е да се мисли за промени в данъчната система. Тя работи добре за българите. 10 години е била стабилна. Тази стабилност ни е нужна още най-малко 5 години, за да може България да се фокусира върху други теми като икономическия растеж и преодоляване на неравенството между регионите.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Близо 5 млн. лв. в аванс е получила "Джи Пи груп" за ремонта на "Графа" е водещo заглавиe на в. "Сега"

За ремонта на "Граф Игнатиев" Столичната община е платила на изпълнителя му "Джи Пи груп" към момента 4.8 млн. лв. Сумата е аванс по договора със строителя, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. "Изпълнителят досега е получил само аванс, защото няма приключил нито един обект и не е актувана нито една дейност", заяви тя в отговор на критики на общинските съветници от БСП относно действията на общината.

Заседанието на СОС започна с остри критики на опозицията към ремонтите в София и в частност проекта за обновяването на ул. "Граф Игнатиев". От "Група 5" продължиха да настояват за оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и заявиха, че ако кметът Йорданка Фандъкова не му я поиска, ще държат нея отговорна за калпавите ремонти в столицата.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"АЕЦ "Козлодуй" няма да се обединява с държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"", четем в "Капитал"

Идеята за обединение на държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", което да доведе до стабилизиране на финансите на въглищната централа, засега не среща одобрение сред управниците. Според енергийния министър Теменужка Петкова това би създало повече проблеми, отколкото ползи. Пред парламентарната комисия по енергетика тя припомни, че АЕЦ "Козлодуй" е поела международни ангажименти за финансова стабилност и няма как да бъде подложен на финансов риск, тъй като са му необходими средства за удължаване на живота на 6-и блок. Има и споразумение с "Евратом", по силата на което подобни сливания са недопустими. "Не на последно място, стои и въпросът за кроссубсидирането, което ЕК следи много стриктно и това е наистина един много сериозен проблем", каза още министър Петкова.

Прочети още от " Капитал"

"Българи искат референдум за смъртното наказание" е заглавиe от в. "24 часа"

В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. След първоначалния потрес, че мафията убива журналист, сега общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено нападението.

Часове преди погребението на Виктория десетки коментират в социалните мрежи каква ще е съдбата на убиеца ѝ.

Публичните профили на Северин също са изпълнени с призиви за връщане на смъртното наказание. Пенсионери са възмутени, че пари за увеличение на пенсиите няма да има, защото ще отиват за издръжката на такива като Северин в затвора, вместо да бъде ликвидиран незабавно.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Държавата платила санаториума на 44 000 души" четем във в. "Монитор"

44 653 души се възползвали от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за седем месеца, съобщават от осигурителното дружество. Тя стартира в края на март, а финансовият ресурс, с които разполага през настоящата година ще позволи още 2258 лица да се включат в нея. Предвидените средства за 2018 г. са 20 103 061 лв, а желаещите да ползват услугите могат да го заявят до 24 октомври. За сравнение при същия финансов ресурс през 2017 г. и предвидени 500 души повече документи са се подавали почти до края на ноември. Това означава, че сега напливът за рехабилитация е малко по-голям.

Само 3 години по-рано от възможността да отидат на безплатен санаториум са се възползвали с 3000 души по-малко. Тогава и отпуснатите средства са били с 2,4 млн. лв. по-малко. Програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. При отпуснати малко над 20 млн. лв. за настоящата година и 47 000 души сметките показват, че ако всеки стои по 10 дена, държавата плаща за човек по 427,72 лв. 70 лв. от тях отиват за храна, а останалите 357,72 лв. за заплащане на престоя.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"БНБ е глобила ПИБ за непозволен кредит към съсобственика си Ивайло Мутафчиев", пише "Капитал"

Санкцията е 200 хил. лв. и е за 20 млн. евро заем за Мутафчиев, обезпечен с акции на самата банка

Съобщенията на БНБ често са енигматични за широката публика. Първото по рода си (и не много лесно за откриване ) съобщение за наложена административна санкция от страна на институцията от август 2018 г. обаче е обективно неразгадаемо и за специалисти. В него се казва, че подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", Димитър Костов е наложил имуществена санкция на банка за нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции. "Наказателното постановление, с което е наложена санкцията, не е обжалвано, влязло е в сила и наложената санкция е платена от санкционираната банка", се казва още.

Прочети още от " Капитал"

"Борисов сам падна в капана на радикалната политизация", пише в. "Сега"

Крайният резултат от постистината е, че почти всичко се превръща в "скандал" и почти никой скандал не завършва с еднозначно решение: те просто в един момент затихват

Защо всеки инцидент в България - било то жестоко убийство на журналист, катастрофа с автобус или несполучливо подбрани плочки за площад - се пише директно на сметката на управляващата партия и премиера? Защо проблеми, които би трябвало да получат отговор от професионални и независими институции, биват неизбежно политизирани? Трагедията с убийството в Русе беше последната илюстрация на тази тенденция: докато опозицията се опитваше да представи случая като генерален провал на управлението, Борисов го опакова като "безродна" и безпочвена атака срещу България. И двете интерпретации с учудваща лекота политизираха проблема и решително се откъснаха от трезвата реалност.

Прочети още от в. "Сега"

"Новите данъци на колите ще разчистят улиците от завинаги спрелите" пише в. "24 часа"

Данъкът на автомобилите като всеки друг данък има две основни функции - събиране на приходи и въздействие върху поведението на данъкоплатците.

За събирането на приходите е важно моделът на облагане да е съобразен с възможностите на данъчната администрация за прилагане на закона, от една страна, и възможностите на гражданите да си позволят да плащат, от друга. При облагането на автомобилите данъкът може да се използва като инструмент за ограничаване на замърсяването, както и да се провежда политика по намаляване на задръстванията, ползването на обществен превоз и изобщо - цялостно развитие на градската среда в посоката, в която живеещите във всяка отделна община решат.

Предлаганите промени са само първа стъпка в правилната посока.

Прочети още от в. "24 часа"

"48% от българите предпочитат зимното часово време", пише в. "Стандарт"

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Това показват данни от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп". Проучването е взето в периода 28 септември - 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Прочети още от в. "Стандарт"