Производството на автомобили във Великобритания се е увеличило с 46,6% през март тази година, става ясно от доклад на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили. Причината: повечето заводи в страната вече работят с почти пълния си капацитет.

След като локдауните блокираха почти напълно автомобилната индустрия, отварянето донесе и добрата новина за този важен икономически сектор на Обединеното кралство. Само през март 2021 г. в страната са произведени общо 115 498 автомобила, в сравнение със 78 767 през март 2020 г., когато фабриките принудително затвориха, заради пандемията. Въпреки нарастването на производството обаче, секторът все още изостава с 22,9% - или с 24 047 автомобила по-малко спрямо средното за за 5 години назад.

Продажбите на нови автомобили в България през март остават с 40% под нивата от 2019 г.

Продажбите на нови автомобили в България през март остават с 40% под нивата от 2019 г.

Въпреки силното възстановяване спрямо миналата година

Изпълнителният директор на SMMT Майк Хоуз е цитиран в британските медии с коментара си, че това "първо покачване на производството на автомобили от 18 месеца е важна стъпка в правилната посока, но остава под средното ниво."

През последната година във Великобритания - спадът в производството на автомобили е донесло загуби за индустрията в размер на 11 милиарда британски лири.

Проучване: Над 60% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови автомобили

Проучване: Над 60% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови автомобили

Най-големият проблем за над половината от хората е ценaта и недостатъчната инфраструктура

Отвъд пандемията, нарастването на производството сега се дължи и на силния скок на износа. През малт 2021 г. 95 229 автомобила са изпратени в чужбина, което е с 54% повече в сравнение с март 2020 г. Износът за ЕС, САЩ и Азия е нараснал съответно с 33,5%, 36,4% и 54,1%. Производството за вътрешния пазар е нараснало с 19,4%.

Великобритания може да изпревари САЩ по икономически растеж тази година

Великобритания може да изпревари САЩ по икономически растеж тази година

Според прогнозите на Goldman Sachs

Вече се усеща и влиянието от усилията на британското правителство за опазване на околната среда. Търсенето на хибридни и електрически коли се е увеличило с 13,7% на годишна база, в резултат на което 20 на 100 от всички автомобилите, произведени във Великобритания, вече са с алтернативно гориво.