В края на миналата година коронавирусът беше "ново" заболяване, но за 12 месеца, повече от които прекарани в състояние на пандемия, вече имаме много добра представа за начините на разпространение. Затова и затварянето на икономиките се доказва като подход, вдъхновен от паниката, а не от науката, като всъщност учените се противопоставят на тази идея.

Въпреки това в много страни по света, включително и в България, през последните месеци, паралелно с втората вълна на "случаите", се наблюдава и втора вълна на затваряне. Макар и по-лека от първата, тя все пак предизвика недоволството на голяма част от бизнеса.

Новото затваряне на българската икономика: До какво ще доведе това

Новото затваряне на българската икономика: До какво ще доведе това

Дори споменаването на възможността да се върнат мерки срещу вируса е заплаха за икономиката

Точно с него се сблъска и губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, който от днес отново спря дейността на ресторантите, баровете и други публични заведения. А след като той обяви намерението си още през уикенда, от съсловните асоциации поискаха обяснение въз основа на какви данни се взима това решение, което принуди губернатора да представи и резултатите от проследяванията на пациентите в щата.

Резултатите на щата обаче показват, може би за разочарование на Куомо, че по-голямата част от бизнеса има пренебрежителен принос за разпространяването на болестта. Ето как изглеждат числата, представени от него:

Графика: Разпространители на коронавируса

Дейност/бизнес

Дял от заразените

Срещи в домашна среда

73,84%

Доставка на медицински продукти и услуги

7,81%

Университети

2,02%

Преподаватели в учебни заведения, различни от висшите

1,5%

Пътувания/ваканции

1,06%

Спорт

1,04%

Публични дейности: полиция, администрация, армия, пожарна

1%

Обществен и частен транспорт

0,96%

Производство

0,84%

Религиозни дейности

0,69%

Строителство

0,66%

Търговия

0,51%

Професионални услуги

0,55%

Начални училища

0,49%

Средни училища

0,46%

Затвори

0,43%

Продажба и наем на автомобили

0,16%

Фризьорски салони

0,14%

Търговия на едро

0,1%

Изкуство и забавление

0,08%

Фитнеси

0,06%

Земеделие, лов и риболов

0,06%

Грижа за деца

0,05%

Енергиен отрасъл

0,05%

Настаняване и хотелиерство

0,02%

Медии

0,02%

Източник: Губернаторът на Ню Йорк; Eater.com

Данните обхващат 46 хил. случая на заразени от коронавирус в щата и обхващат периода от началото на септември до края на ноември. За да се поставят в перспектива, през по-голямата част от този интервал повечето дейности и бизнеси в щата бяха отворени. Всъщност към днешна дата само части от Куинс, Бронкс, Кингс и Северен Ричмънд в Ню Йорк са с жълт код, сочи интерактивната карта на щатската администрация, а Южен Ричмънд е с оранжев.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Тази кодова система обозначава различните степени на ограничения, важащи в съответните квартали на града. Разбира се, червеният код е индикация за най-сериозните рестрикции и при него училищата, "нежизненоважните" бизнеси, баровете, ресторантите и всички масови събирания са затворени или забранени. При оранжев код повечето бизнеси, с изключение на фризьорските салони, фитнесите и други дейности, свързани с външния вид, отварят.

В светлината на тези данни, събрани в хода на три месеца и в условията на до голяма степен отворена икономика, решенията на властите изглеждат все по-странни и нелогични.