САЩ ще наложат мито от 200% върху произведения в Русия алуминий. Страната е вторият в света производител на този метал, а причината за американското решение е нов натиск върху Москва, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници.

Американският президент Джо Байдън все още не е дал официална зелена светлина, а в администрацията има опасения относно съпътстващи щети върху американските индустрии, включително космическата и автомобилната, коментират източниците.

След като затвори завод, най-голямата компания за алуминий в Европа иска санции за руски метали

След като затвори завод, най-голямата компания за алуминий в Европа иска санции за руски метали

Доставките на руски алуминий в момента не са обект на санкции в САЩ и в Европа

Ескалацията на натиска върху Москва идва, след като Вашингтон отприщи безпрецедентни нива на санкции, за да накаже и изолира правителството на президента Владимир Путин, включително замразяване на активите на централната банка в световен мащаб, санкциониране на нейните банкови, технологични и отбранителни сектори и санкциониране на лица, свързани с Путин.

Една от основните причини за подготвяното от Вашингтон мито върху алуминия е, че Русия прави дъмпингови доставки на американския пазар и така ощетява американските компании.

Освен това, този ход продължава усилията на САЩ и ЕС да отнемат ролята на Русия като глобален източник на суровини. Към момента обаче няма индикации Евросъюза да планира подобен ход по отношение на руския алуминий.

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

Затварянето на топилни заводи в Китай и Европа се отразява на търсенето