"Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, пред "Труд": Сега обещават, а после ще търсят пари от бизнеса" четем на първа страница на в. "Труд"

Президентът Румен Радев беше подведен за ветото върху Закона за концесиите

- Г-н Домусчиев, излизате от заседание на управителния съвет на КРИБ. Какви са показателите на организацията?

- Членовете одобриха отчета на КРИБ за 2016 г. и доклада за дейността, които показват, че организацията за последните две години не само е удвоила, а може би и утроила размерите си. Показва и едно много добро финансово състояние.

- Как се чувства бизнесът в период на политическа нестабилност?

- Членовете ни са притеснени. Това личи от разговорите, които водим с колеги, с браншови организации. Ясно е на всички, че в момента държавната администрация или не работи, или не го прави с високи темпове. Поискахме стабилност още в края на миналата година. Въпросът е, че политиците си търсят постоянно конфронтация и от това потърпевши са индустрията и обикновените българи. Тези избори ги плащаме ние, не само като пари, които ще отидат за реализирането им, но и заради това, че се спъва ръстът на икономиката.

Прочети още от в. "Труд"

"2 368 505 лв обезщетение предложи "Топлофикация" ", извежда на първа страница в. "Стандарт"

2 368 505 лв ще бъде общата стойност на обезщетението за клиентите на "Топлофикация София". Дружеството представи вчера на Столичния общински съвет методика за компенсацията към клиентите, които бяха засегнати от голямата авария в топлорайон "София Изток". Енергията за сторниране поради влошено качество е 14 748 МВтч. и ще струва на дружеството 951 568 лв.

5051 от общо 17 400 абонатни станции за София са били засегнати от аварията, а 78% от тях са били с нарушено топлоподаване за повече от нормативно определения срок. 1150 абонатни станции са били без топлоподаване или с нарушени параметри на доставяната топлинна енергия до 2 дни (48 часа), 429 абонатни станции - 3 дни, 11 - 4 дни, 3 361 абонатни станции - 5 дни.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Бюрокрация спъва развитието на покривните фотоволтаици", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

"Хората искат да слагат слънчеви панели на покривите си, но се отказват заради бюрокрацията." Това коментира Антон Желев, член на управителния съвет на Българската соларна асоциация (БСА), по време на общественото обсъждане на проект на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, изготвен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Приемането на наредбата се налага, тъй като в началото на декември 2016 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени действащата от април 2013 г. наредба заради неспазване на процедурите по Закона за нормативните актове. Нейното приемане тогава беше обжалвано от "ЕVN България електроразпределение", която захранва с електроенергия потребителите в Югоизточна България.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Затворниците заработиха 2,9 млн. лв. заплати" четем във в. "Монитор"

Получават само 30% от заплатата си заради дългове и изплащане на кръвнина

Близо 2,9 млн. лв. под формата на заплати са получили затворниците у нас през 2016 година. Това сочат данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), поискани от "Монитор". Според статистиката 2862-ма лишени от свобода се трудят зад решетките, докато изтърпяват присъдите си.

От тях 1391 обаче са работили доброволно и затова не са получавали заплати, но пък изработените дни са приспадани от присъдите им, обясниха от правосъдното министерство. По закон два работни дни на всеки затворник се броят за три излежани в килията. Останалите 1471 пандизчии са работили срещу заплащане, като от техните присъди също се намаляват дните, в които са полагали труд. Според данните на ГДИН средната месечна заплата, получавана зад решетките, е в размер на 45% от минималната работна заплата за страната, или около 189 лв.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Три държавни агенции си "прехвърлят" децата бежанци" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Държавните органи са тотално неспособни да се справят с децата бежанци без придружител, като им осигурят подходящата среда, изисквана по закон. Едва 17 самотни деца са настанени в защитена среда през 2016 г., съобщи пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Бройката се оказа дори по-малка от обявената преди седмица - 26.

В момента 425 деца без придружители са настанени в центровете на агенцията за бежанците. Вчера бяха заловени поредните четирима непълнолетни, представили се за сирийци, преведени от каналджия от Турция край Елхово заедно с шестима възрастни.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"КЕВР: "Булгаргаз" да потърси резерви и да намали прогнозата си за поскъване", пише в. "Капитал Daily"

"Булгаргаз" трябва да потърси вътрешни резерви и да не внася в енергийния регулатор искане за увеличение на цената на природния газ с 32.44% от април. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред медии. Прогнозата на газовото дружество беше обявена в края на миналата седмица и трябва да бъде внесена за одобрение в регулатора на 10 март. Основните мотиви, изтъквани от дружеството, са по-високата доставна цена на газа от "Газпром" и курсът на щатския долар.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Най-шумните критики срещу СЕТА са популистки", пише в. "Сега"

Европейският парламент одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада. Основната цел на СЕТА е да премахне почти изцяло митата (98%), да даде достъп на фирмите от двете страни на Атлантика до обществените поръчки, да отвори пазара на услуги, да предложи по-добри условия на инвеститорите и да подобри защитата на патентните права.

Според официалния сайт на Европейската комисия договорът защитава европейските стандарти в областта на храните и правата на работещите, както и дава гаранции, че икономическата изгода от него няма да е за сметка на демократичните достижения, защитата на природата и здравето на потребителите. В обществените дебати и от двете страни на океана обаче не спират въпросите за изгодите и обществената полезност от CETA.

Добре е веднага да изясним - директното влияние на СЕТА върху България ще е несъществено.

Прочети още от в. "Сега"

"Всеки трети лекар в пенсия след 5 години" пише в. "Труд"

Няма да намаляват приема за настоящата година

Три министерства ще обмислят специални стипендии и стажове за бъдещите медици

Между 30 и 40 на сто от българските лекари ще се пенсионират в следващите пет години. Това обяви ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов след среща на ръководителите на висшите медицински училища със служебния министър на образованието проф. Николай Денков.

Те бяха единодушни, че поради тревожната тенденция трябва да се разработят стимули студентите по медицина да остават да работят у нас, а не да опитват реализация в чужбина. Ще се търси начин за това съвместно с министерството на здравеопазването и на финансите.

Прочети още от в. "Труд"

""Софийска вода" прибира 32 млн. лв. от скока на цената", четем във в. "Монитор"

Поисканото от "Софийска вода" поскъпване на водата с 18% означава 32 млн. лв. печалба за дружеството. Тази сметка направи председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България инж. Ганчо Хитров.

"Една стотинка носи допълнителен приход от 1 млн. лв., категоричен бе експертът. Това означава, че за миналата година увеличението на цената с 6 ст. е донесло 6 млн. лв. приходи на дружеството.

По думите на Хитров параметрите на концесионния договор предвиждали средна цена от 65 ст. за кубик вода. Следователно от 2006 г. насам цената е трябвало да започне да намалява, за да достигне средната стойност, договорена в 25-годишния концесионен контракт

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Фирми на Цветан Василев дължат над 3 млрд. лева на КТБ", пише в. "24 часа"

Фиpми нo Цвĸтoн Hocилĸв или cвъpзoни c бoнaĸpo бĸглĸц дpyжĸcтвo, дължoт нoд 3 млpд. лĸвo нo ECБ и нĸ вpъщoт пopитĸ. Xepoди тeвo тĸ co в cпиcъao нo нĸaepĸaтнитĸ длъжници, eбявĸн eт cиндицитĸ нo бoнaoтo в чĸтвъpтъa.

H нĸгe имo 130 aeмпoнии и 70 физичĸcaи лицo. Ppĸд нoй-гeлĸмитĸ длъжници co CЦИKA c 92,6 млн. ĸвpe, "Глoc индъcтpи" c 90,5 млн.ĸвpe, "Xopтнĸp лизинг" cъc зoдължĸниĸ eт 141,5 млн. лв., "Mлфo Eĸпитъл" cъc 141 млн. лв. "Πeдинo пpeпъpтиc" дължи 68,4 млн. ĸвpe, o "Boфтĸac Xĸтpeл" - 72,2 млн. дeлopo. "Интĸгpиpoни пътни cиcтĸми" имoт зoдължĸниĸ eт 100 млн. лв. и 14,6 млн. ĸвpe.

Прочети още от статията на в. "24 часа"

"Расте ножицата в заплатите", пише в. "Стандарт"

Границата от 1000 лева средна работна заплата, която беше премината през декември, не е само психологическа. Реално погледнато, само 30 процента от наетите имат такъв доход или по-висок, а останалите 70 % получават по-нисък.

За тях тези хиляда лева още са мираж.

От 4-годишното изследване на НСИ върху структурата на заплатите се вижда, че образованието играе все по-голяма роля върху нивото на възнагражденията. Съответно все по-голяма става ножицата между доходите на високообразованите и работещите в столицата от една страна, и хората с по-ниско образование и живеещите в по-малките населени места, от друга. Тази тенденция на растяща разлика е значителна, което показва, че покачването на средната работна заплата донякъде е и статистически феномен.

Разбира се, в последните няколко години имаше значителен ръст и на минималната заплата. Сега вече тя е 460 лв, някои партии говорят и за 650 лв. в рамките на 4-годишен период, но само преди две години беше 380 лв. Този темп на растеж с над 10% годишно реално погледнато е един от най-бързите в ЕС.

Прочети още от в. "Стандарт"