Търговската улица в солицата бул. "Витоша" заема 51-во място в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа. Това показват данни от проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield. 

Така средният месечен наем към момента е 54 евро/кв.м, в сравнение с нивата от 56 евро/кв.м през 2019 г. И тази година бул. "Витоша" запазва стабилна позиция въпреки отчетливия тренд на промяна в профила на наемателите.

"Лекият ръст е естествен резултат от икономическите промени през годината, но вървим към достигане на пиковите стойности на наемните нива на търговските площи в София от 2019 г.", коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Най-скъпа търговска улица в световен мащаб и тази година си осатва Fifth Avenue в Ню Йорк с наем от 1700 евро/кв.м - 14% ръст спрямо предпандемичните нива. В последното издание на доклада две от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции - през 2023 г. на второ място се нарежда европейската Via Montenapoleone в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Tsim Sha Tsui в Хонг Конг.

В топ 10 в Европа са пет от най-престижните локации и три от петте най-скъпи улици в световен мащаб - Via Montenapoleone, New Bond Street в Лондон и популярната Avenues des Champs-Élysées в Париж. Улица Македония в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.

Най-голямо изменение в позициите отчита улица Istiklal в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-та позиция през 2023 г. Основната причина за това е инфлационната вълна, като наемите в града са се увеличили повече от два пъти за една година.

В световен план се наблюдава възстановяване, като към момента наемите са с едва 0,1% по-ниски от нивата преди пандемията.

През второто тримесечие на 2022 г. наемите на Стария континент бяха с около 10% по-ниски от нивата преди пандемията, но през последните 12 месеца ситуацията се характеризира с подобрение, съответно разликата се стопи до 2.3%. Към този момент 70% от европейските пазари все още не са се възстановили напълно. Ситуацията остава най-тежка в Хонконг, където наемите са намалели с 45% в пика на пандемията и все още са с 42% по-ниски от предпандемичните нива.

В края на 2023 г. основните търговски дестинации отбелязват предимно положителен ръст на наемите. На годишна база стойностите при първокласните търговски площи в световен мащаб са се увеличили средно с 4,8% в местна валута. В Европа средният ръст е 4.2%, а най-голямо е увеличението в Азиатско-тихоокеанския регион, където средната стойност е 5,3%, в Северна и Южна Америка - 5,2%.