За някои хора е трудно да си плащат сметките за електричество. В Германия обаче има моменти, в които е обратното - електропроизводителите трябва да плащат на абонатите си да ползват техния ток.

Това и се очаква да се случи в края на тази седмица, като производството от вятърните централи в европейската държава ще достигне рекорд в неделя. По този начин предлагането ще изпревари търсенето и ще накара цените на тока да слязат под нулата, показват данни на Bloomberg.

Коледният подарък за германците: Безплатно електричество

Коледният подарък за германците: Безплатно електричество

Предлагането на ток ще надхвърли търсенето покрай празниците

Според прогнозата в неделя за първи път тази година стойността на електроенергията ще бъде негативна за цял един ден, не само за няколко часа. Предишният път, когато предлагането надвиши търсенето, беше през почивните дни непосредствено преди Коледа през миналата година.

Снимка 320083

Източник: Bloomberg

Операторите в Германия са затруднени в балансирането между потреблението на абонатите и произвеждания ток заради нарасналото производство на вятърните централи.

Отрицателните цени означават сигнал за компаниите, които или трябва да прекъснат работата на турбините, или да платят на потребителите да го използват.

Прогнозата е, че сутринта в неделя производството ще надхвърли 39 190 мегавата, което се равнява на това, генерирано от около 40 ядрени реактора. Този обем е достатъчен, за да задоволи повече от половината търсене в Германия.

10% от енергията, произведена в ЕС, е от вятърни централи

10% от енергията, произведена в ЕС, е от вятърни централи

Петкратно увеличение от 2005 г. насам

Делът на вятърните турбини достига една трета от всички инсталираните мощности в най-голямата европейска икономика към края на юни. А до края на годината те ще се увеличат с още 9%, твърдят от асоциацията на компаниите в индустрията BWE.

В днешно време вятърните централи осигуряват около 10 на сто от електричеството в Европа и се очаква техният дял да продължи да расте, след като технологията поевтинява. В същото време стойността на тока от вятърни турбини, която преди беше една от най-високите, ще намалее със 71 на сто през следващите две десетилетия.

Бизнесът в най-богатата европейска икономика плаща по-малко за ток от индустрията в България

Бизнесът в най-богатата европейска икономика плаща по-малко за ток от индустрията в България

Но пък у нас електричеството за потребители е най-евтино в ЕС