Русия увеличава участието си на бързорастящия пазар на природен газ въпреки усилията на Вашингтон да ограничи енергийното влияние на Москва, пише The Wall Street Journal.

Изправяйки се директно срещу американските износители, Русия тази година се превърна в основен играч на растящия пазар за природен газ. Москва изнася газ за Европа с рекорден темп по съществуващите тръбопроводи, а на изток е близо до отварянето на нов такъв до Китай - най-бързорастящият световен газов пазар.

Природният газ от своя страна е важен източник на енергия за домакинства, фабрики и други и е най-бързорастящото в света изкопаемо гориво. Доставки за Запада и за азиатски сили като Китай и Индия дава на Русия кеш, както и място на геополитическата маса.

Може ли САЩ да сложи край на монопола на руския газ в Европа?

Може ли САЩ да сложи край на монопола на руския газ в Европа?

Мнението на един енергиен експерт

"Нашата основна цел е да запазим сегашните си пазари, основно Европа, и да стъпим на нови, особено в Азия", казва Алексей Текслер, зам.-министър на енергетиката.

Вашингтон се опитва да ограничи експанзията на Русия, натискайки Берлин да спре строителството на "Северен поток 2", който ще свърже Германия и Русия. САЩ използва и търговските преговори, за да изтиска обещания от ЕС и азиатски страни да купуват повече газо т САЩ.Но засега шепа кораби от САЩ са достигнали европейските брегове.

В същото време през юни Индия получи първата си доставка на руски газ в рамките на договор за $25 милиарда, а досега страната внасяше от САЩ. Наскоро Китай наложи мита върху вноса на газ от САЩ, което също може да отвори още по-широко вратата за Русия.

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Страната купува синьо гориво от Москва от 1944-а насам

Около 40 процента от приходите в руския бюджет идват от петрол и газ, а немалка част от 35-процентния дял на страната на европейския пазар.

Преди две години европейските политици, когато първите кораби тръгнаха от Луизиана, предрекоха, че Русия ще загуби доминиращата си позиция. Надежди се възлагаха и на доставки от Катар - най-големият в света производител.

Горе-долу по същото време ЕС наложи нови регулации върху газовата инфраструктура на Москва, а по-късно сложи край на антитръстово дело срещу "Газпром" след обещанието за по-евтин природен газ и повече конкуренция.

"Комерсант": "Турски поток" влиза в България през 2020 година

"Комерсант": "Турски поток" влиза в България през 2020 година

Ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

Русия бързо се адаптира към новите рестрикции и все повече участва в аукциони, отдалечавайки се от традиционния си модел, при който сключва дългосрочни договори. Средната цена на продажба на "Газпром" е намаляла с почти 50 процента от 2013 г., според отчетите на компанията.

В същото време Русия инвестира в своята индустрия, включително в дългият 3 000 км тръбопровод до Китай, който струва $55 милиарда. Той ще започне да функционира в края на 2019 г.

Втечненият газ в Европа: успех за САЩ и заплаха за Русия

Втечненият газ в Европа: успех за САЩ и заплаха за Русия

Вносът спомага за отслабване на влиянието на Кремъл на Стария континент

Миналата година пък президентът Владимир Путин откри новото съоръжение Yamal, което ще доставя газ до азиатските пазари.

Именно цената е едно от големите предимства на Русия. Първата доставка за Индия бе на цена от около $7 за милион британски термални единици - с до $1,50 по-евтино от доставките от Катар или САЩ.