Европейските усилия за внос на повече втечнен природен газ започват да се отплащат, отдалечавайки региона все повече от енергийната орбита на Русия и създавайки повече възможности за производителите в САЩ.

Преминаването към втечнен газ е значителна повратна точка за държави като Литва и Полша, чиито сметки за енергия спадат, откакто те изградиха терминали за втечнен природен газ, съответно през 2014 г. и 2016 г.

Новите терминали за втечнен природен газ в Балтийско море, бившият заден двор на Русия, се очаква да доведат до отварянето на други подобни съоръжения в Европа, които могат да осигурят доставки на природен газ от страни като САЩ и Катар, пише Wall Street Journal.

В момента в Европа се разработват или проектират около 6 проекта за втечнен газ, повечето от които са в бившата сфера на влияние на Русия. По-рано този месец германската енергийна компания RWE се ангажира да купи част от бъдещия капацитет на планиран терминал за втечнен природен газ в Хамбург.

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Доставките ще удовлетворят нарастващото търсене в предстоящата тежка зима на Стария континент

Успехът на терминалите в Балтийско море трябва да даде на инвеститорите и участниците в отрасъла повече доверие в икономическата логика на тези проекти, смятат експерти.

Още европейски терминали за внос на втечнен природен газ ще са добре дошли за американските енергийни компании като Cheniere Energy, очакващи с нетърпение нови проекти в чужбина, за да пласират излишъка от природен газ, който задържа цената под 4 долара за милион британски топлинни единици от години.

Фючърсите за природен газ за доставка през октомври се уталожиха на 3.0820 долара за милион британски топлинни единици във вторник на Нюйоркската стокова борса (NYMEX).

Повече от дузина експортни проекти очакват регулаторно одобрение в САЩ, според Федералната комисия за енергийно регулиране.

Може ли САЩ да сложи край на монопола на руския газ в Европа?

Може ли САЩ да сложи край на монопола на руския газ в Европа?

Мнението на един енергиен експерт

През първата половина на годината САЩ доставиха 9.8 млн. тона втечнен газ в световен мащаб, като 59% от износа им отиде в Азия и едва 4% в Европа, според Анди Флауър, независим консултант по втечнения газ и ветеран от индустрията.

Втечненият природен газ има и важна роля в търговските сделки между САЩ и основните му търговски партньори. През юли Европейският съюз заяви, че ще купи повече американски втечнен природен газ като част от опит да се намалят търговските противоречия с президента Тръмп.

Миналата седмица Китай обяви, че ще наложи такса от 10% върху вноса на втечнен природен газ в САЩ, като част от ответните мерки срещу наложените от Вашингтон мита за 200 млрд. долара върху китайски стоки.

Русия все още е най-големият доставчик на природен газ за Европа, с пазарен дял от над 30%, според Европейската комисия. Новият газопровод "Северен поток 2" ще й позволи да изнася още повече природен газ за Германия. Строителството на проекта започна през тази година, въпреки опитите на САЩ да накара Берлин да оттегли подкрепата си.

Руският газ се превръща от актив в проблем за Германия

Руският газ се превръща от актив в проблем за Германия

Федералната република ще спечели много от "Северен поток-2", но може да изгуби същността си

Администрацията на САЩ се противопостави на газопровода, заради опасения, че ще задълбочи силната зависимост на Европа от руски природен газ и ще осигури на Кремъл допълнително политическо влияние и значителни приходи.

Терминалите за втечнен природен газ предлагат алтернативно снабдяване с природен газ и принуждават Русия да се конкурира, според анализатори. По-рано тази година руският държавен газов гигант "Газпром" се съгласи да приведе цените си в съответствие с тези на отворените пазари на Западна Европа, след като ЕС заведе антитръстово дело срещу него.

Държавите по света се насочват към газа, в опит да се откажат от по-замърсяващите източници на енергия като въглища и нефт, и защото пресищането с нови доставки шистов газ от САЩ и други страни прави газа изобилен и евтин.

За Европа доставяния по море втечнен природен газ се превърна в алтернатива на доминиращия доставян по тръби руски газ.

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Страната купува синьо гориво от Москва от 1944-а насам

"Имахме много исторически предизвикателства с Русия, но сега доставките на газ са деполитизирани", казва литовският министър на енергетиката Зигимантас Ваичинуас. Терминалът за втечнен газ е "ключова карта в преговорите" с "Газпром", добавя той.

Сметката за внос на гориво на Литва е намаляла 22% между 2014 г. и април 2018 г., докато в Полша тя е спаднала с 11% през същия период, въпреки че и двете държави потребяват повече газ и петрол, според доставчика на данни CEIC.

В миналото Литва плащаше с 20% до 25% повече от останалите държави от ЕС за вноса на руски газ, каза Миндаугас Юсиус, изпълнителен директор на оператора на литовския терминал - Klaipedos Nafta.

С терминала за втечнен природен газ Литва успя да накара "Газпром" да седне на масата за преговори и да ревизира споразумението за доставка на тръбен газ, посочва Юсиус.

Кой е застрашен най-много, ако Русия спре доставките на газ?

Кой е застрашен най-много, ако Русия спре доставките на газ?

Новият спор между Москва и Киев притеснява Европейския съюз

"Тъй като първоначалната цел беше сигурността на доставките, не съм сигурен дали очаквахме такова бързо отплащане", заяви той.

ЕС превърна втечнения природен газ в голяма приоритет, помагайки да се финансират терминалите в Литва и Полша и един в Малта, като и обещавайки средства за такъв проект в Хърватия.

"Целта на стратегията за Енергийния съюз е да разнообрази енергийните източници и да гарантира, че нито една държава-членка на ЕС не е зависима от един доставчик", заяви говорител на Европейската комисия.

Други държави също искат да използват повече втечнен природен газ.

Очаква се природния газ да има дял от 24% от енергийния микс в света до 2040 г., в сравнение с 22% през 2016 г., според Международната агенция по енергетика. Делът на втечнения газ на този пазар се очаква да нарасне до почти 40% през 2023 г., от около 1/3 през 2017 г., според прогнозата на МАЕ.