Във време, когато цените на акциите падат и инфлацията расте, земеделската земя изглежда привлекателна инвестиция. Това е реален актив, който се представя добре в инфлационни среди, осигурява стабилна възвръщаемост за дълги периоди на държане и показва ниска корелация с финансовите активи, според пазарни наблюдатели. Нещо повече, цените на земеделската земя ще се облагодетелстват от нарастващите опасения относно недостига на храна и земя.

Земеделските земи в САЩ отчетоха средна годишна възвръщаемост от 11,2% за 25-годишния период, който приключи през март 2021 г., според консултантската група в Green Street, фирма за анализ на търговски недвижими имоти. Това се сравнява с ръст от 9,6% за индекса S&P 500 за същия период. Възвръщаемостта на S&P 500 също е много по-променлива. В исторически план неговата нестабилност е била повече от два пъти по-голяма от тази на земеделските земи.

Две тенденции движат сега тезата за инвестиране в земеделска земя: нарастващо глобално търсене на храна и свиващо се предлагане на обработваема земя. През последните 20 години повече от 11 милиона акра земеделска земя в САЩ бяха загубени за развитие. Фактори, свързани с климата, като недостига на вода, също ограничават предлагането на обработваема земя.

В същото време се очаква световното население да надхвърли над девет милиарда души до 2050 г. и селскостопанската производителност ще трябва да се удвои, за да отговори на очакваното глобално търсене.

Фил Хубер, главен инвестиционен директор в Savant Wealth Management, казва, че земеделската земя предлага завладяващи характеристики на риска и възнаграждението и диверсификация на портфолиото. "Земеделската земя исторически е давала възвръщаемост, подобна на капитала. Но ако погледнете някои от по-големите неотдавнашни корекции при акциите, през тези периоди земеделската земя е имала положителна възвръщаемост", казва той.

Най-големият компонент на възвръщаемостта на земеделската земя исторически е била нейната доходност или доходът от рента, който професионалните инвеститори в земеделска земя са спечелили от отдаването на земята под наем на фермери, казва Хубер. Този годишен доход от наем е сравнително неволатилени и носи значителен принос към общата възвръщаемост, дори в периоди, когато акциите изпитват затруднения. Следващият най-голям принос за възвръщаемостта е дългосрочното поскъпване на самата земя.

Земеделската земя отдавна е област на институционалните инвеститори. В продължение на много години, в миналото, индивидуалните инвеститори имаха малко възможности за достъп до земеделска земя, освен закупуването на парче земя и притежаването на акта - непрактично за повечето.

Сега хората имат безброй възможности за инвестиране в земеделска земя, с различни рискови профили - от частни фондове и публично търгувани инвестиционни тръстове за недвижими имоти или REITs, които притежават земеделска земя, до борсово търгувани фондове, които притежават агробизнес компании или държат фючърсни договори за селскостопански стоки.

Шонда Уорнър е един от нарастващия брой инвеститори, привлечени от земеделска земя. Тя основа през 2006 г. Chess Ag Full Harvest Partners, компания за управление на активи, фокусирана върху инвестиране в селско стопанство и храни, и сега управлява активи на стойност 130 милиона долара.

"Селското стопанство предлага на инвеститорите постоянна възвръщаемост", казва Уорнър, която може да проследи корените си в земеделието до 1865 г., когато Ейбрахам Линкълн подписва акта за семейната ферма от 160 акра в окръг Дакота, Небраска, казва тя. Освен това възвръщаемостта като цяло корелира добре с инфлацията на храните, която е на исторически върхове. Цените се повишиха с 9,1% годишен темп през юни, въз основа на индекса напотребителските цени, най-големият скок от края на 1981 г.

В сърцето на Америка цените на земеделската земя се покачват. Средната стойност на недвижимите имоти във фермата, включително стойността на земята и сградите, достигна рекордните 3380 долара на акър през 2021 г., водена от по-високите цени на суровините и нарастващите страхове от инфлация.

Джоузеф У. Глаубер, старши научен сътрудник в Международния изследователски институт за хранителна политика и бивш главен икономист в Министерството на земеделието на САЩ, очаква цените на земеделските стопанства да останат силни. "Подозирам, че когато видим данните на USDA да излязат по-късно това лято, все още ще има още едно голямо, силно увеличение на стойността на земята."

Селскостопанските земи процъфтяваха преди десетилетие, водени до голяма степен от скока на цените на реколтата и увеличеното търсене на етанол, но търсенето се забави от 2014 г. до началото на 2019 г. поради свръхпредлагането и световните събития, включително търговската война между САЩ и Китай. Нещата започнаха да се обръщат в края на 2020 г., когато цените на суровините започнаха да се покачват, тъй като Китай ускори вноса на култури от САЩ. Руската инвазия в Украйна, един от най-големите производители и износители на селскостопанска продукция в света, повиши още повече цените.

Земеделската земя преминава през цикли точно като другите класове активи, но се разглежда като средство за съхранение на стойността по време на икономически сътресения. Фермерите "произвеждат основните нужди на живота: храна и фибри", казва Мартин Дейвис, глобален ръководител на Nuveen Natural Capital, отдела за управление на земни активи на фирмата. "Така че, без значение какво се случва от икономическа гледна точка, вие не сте свързани с цикъла."

Най-високите цени за наем на земеделска земя в ЕС са в Италия, а най-евтино излиза в Швеция. Къде сме ние?

Най-високите цени за наем на земеделска земя в ЕС са в Италия, а най-евтино излиза в Швеция. Къде сме ние?

Това показват данните за 2020 година на Eurostat

Друга причина да помислите за инвестиране в земеделска земя: Докато нарастващите лихвени проценти ограничават способността на компаниите да вземат заеми, те имат по- малък ефект върху земеделската земя, тъй като секторът има ниско съотношение дълг към активи от 14%.

Едно предизвикателство пред индивидуалните инвеститори, нетърпеливи да спечелят от растящите цени, е достъпът до ферми, обявени за продажба. Брус Дж. Шерик, професор по икономика на земеделските земи във Fruin и директор на Центъра за изследване на земеделските земи на TIAA в Университета на Илинойс, казва, че само 1,5% до 2% от земеделските земи в САЩ се прехвърлят годишно, докато много повече са прехвърлянията между членовете на семейството. Резултатът от ниския процент на текучество е, че може да бъде трудно да се придобие много земя.

Това е една от причините инвеститорите да се обръщат към публично търгувани АДСИЦ като Gladstone Land (тикер: LAND) или Farmland Partners (FPI). Пол Питман, председател и главен изпълнителен директор на Farmland Partners, израства във фермерско семейство и започва да инвестира в земеделска земя в средата на 90-те години. Той купи фермата до имота на дядо си и през следващите две десетилетия изгради голямо лично портфолио, което направи публично достояние през 2014 г. REIT притежава повече от 340 ферми. От първоначалното публично предлагане Farmland Partners е върнала почти 41% в печалби от акции и дивиденти.

4-те държави, които имат повече земеделска земя от Русия

4-те държави, които имат повече земеделска земя от Русия

Тя е два пъти по-голяма от Канада, а е едва 5-та в света по този показател, 25% от обработваемата земя в света е в Китай

Инвеститорите могат също така да закупят акции от ферма чрез компании като AcreTrader, базирана във Файетвил, Арканзас. Всяка сделка има минимална инвестиция, а последните минимуми варират от $10 000 до $20 000, според Картър Малой, основател и главен изпълнителен директор. Акредитираните инвеститори печелят възвръщаемостта си чрез разпределение на приходите от наеми и продажбата на основния имот.

Дейвид Гордър е фермер в Гранд Форкс, Северна Дакота. Когато не се грижи за собствената си земя, където отглежда култури като царевица, захарно цвекло и твърда пшеница за компанията за паста на съпругата си, Гордър управлява ферми на AcreTrader и работи като брокер на земя с AcrePro. "Фермерите са най-добрите стопани на земята", казва той. "Те разбират какво трябва да се направи с тази земя, за да я запазим продуктивна и да продължим да можем да изхранваме нашия свят."

Инвеститорите също могат да получат достъп до земеделска земя чрез фонд за реални активи, като Versus Capital Real Assets (VCRRX), управляван от базираната в Денвър Versus Capital.

Да притежаваш площи в 18 щата: Бил Гейтс стана най-големият собственик на земеделска земя в САЩ

Да притежаваш площи в 18 щата: Бил Гейтс стана най-големият собственик на земеделска земя в САЩ

Четвъртият най-богат човек в света притежава площи в 18 щата

Мениджърите изграждат диверсифицирано портфолио от земя, обработвана с различни видове култури. Фондът генерира 10,9% възвръщаемост през последния 12-месечен период до 31 март 2022 г. и 6,3% годишна възвръщаемост през последния тригодишен период. ETF-те не могат да притежават директно земеделска земя, но могат да притежават дялове в агробизнеса, който обработва земята. Аникет Улал, ръководител на отдела за данни и анализи на ETF в CFRA Research, казва, че ETF-те с тематика на агробизнеса са се представяли по- добре от по-широкия пазар на акции тази година.

VanEck Agribusiness, най-големият ETF, ориентиран към агробизнеса в САЩ, с активи от 1,5 милиарда долара, се понижи само с 6% тази година в сравнение със SPDR S&P 500 (SPY), който загуби 15,6%. Най-големите дялове на фонда VanEck включват Zoetis (ZTS) и Deere (DE).

Базираните на фючърси селскостопански ETF-и се справят още по-добре, тъй като осигуряват по-директна експозиция към цените на суровините. Най-големият фонд, Invesco DB AgricultureDBA (DBA), е нараснал с 1% тази година. Teucrium Wheat (WEAT) е спечелил 11%, отчасти поради конфликта в Украйна.

Без значение какъв начин инвеститорът избере да инвестира в земеделска земя, класът активи трябва да се разглежда като възможност за купуване и задържане, за да се възползвате от дългосрочните тенденции като: инфлация, глобално търсене на храна и недостиг на земя.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на земеделска земя и други свързани активи на финансовите пазари