Бил Гейтс - четвъртият най-богат човек в света, който забогатява, след като създава един от днешните технологични гиганти, а освен с това е известен и със своята филантропска дейност, вече е и най-големият собственик на земя в САЩ.

Той вече притежава общо 242 000 акра земеделска земя на територията на Щатите, което го прави собственик номер 1 в страната, пише Forbes.

След като през последните години без много шум Гейтс е "пазарувал" такава на територията на щати, като Флорида и Вашингтон, данните на платформата The Land Report показват, че той е успял да изгради мащабно портфолио от обработваеми площи в 18 щата.

Най-големите територии се намират в Луизиана (69 071 акра), Арканзас (47 927 акра) и Небраска (20 588 акра).

Според информацията милиардерът е собственик на тези земеделски площи директно или чрез инвестиционната си фирма Cascade Investments. Към момента не е ясно дали всичката земя е обработваема или не.

В какво инвестира Бил Гейтс?

В какво инвестира Бил Гейтс?

Акциите, които фондацията му притежава, са на стойност от над $22 млрд.

Въпреки че изглежда странно като основател на Microsoft Бил Гейтс да има такъв интерес към сектора, то дейността на фондацията му е още едно доказателство за това.

През 2008 година той и съпругата му Мелинда обявиха, че организацията им ще инвестира 306 милиона долара в развитието на устойчиво земеделие в Субсахарска Африка и Южна Азия.

Гейтс не е единственият супербогаташ, който се интересува от придобиването на земя. Основателят на Amazon Джеф Безос, например, притежава няколко десетки хиляди акра земя, основно в Тексас.