Скоро швейцарския град Женева може да въведе най-високата минимална заплата в света. Това става възможно след гласуване в кантона, като тази идея беше подкрепена от 58,2% от включилите се в него, става ясно от сайта SwissInfo.ch.

Минималното почасово заплащане в кантона трябва да стане 23 швейцарски франка. Това решение идва шест години, след като на национален референдум Швейцария отхвърли предложение за въвеждане на национална минимална заплата от 22 швейцарски франка.

С влизането в сила на този минимален праг, Женева ще стане мястото, което гарантира най-високото минимално месечно възнаграждение в света. Досега това беше Люксембург, където минимумът на час е 13,78 евро или или близо 14,90 франка.

При 40-часова работна, това прави по 3680 швейцарски франка минимално месечно възнаграждение, което се равнява на над 6674 лева за същия период.

Въпросът тук обаче е, че според данни на Евростат към 2019 година работната седмица в Швейцария е значително по-къса от 40 часа. Средно тя възлиза на 34,3 часа. Това прави по 3155 франка или 5720 лева на месец.

Управляващото правителство на кантона, както и представителите на десницата предлагаха оттегляне на това предложение.

От друга страна поддръжниците на идеята посочват, че по-високата минимална заплата ще помогне за намаляването на броя на работещи бедни, които не могат да се справят с високите цени. Женева е един от регионите с най-висок стандарт на живот.