Базираната в Хамбург Aurubis, която у нас развива дейност чрез дъщерното си дружество "Аурубис България", изненадващо обяви, че освобождава предстрочно главния си изпълнителен директор.

От компанията, която е най-големият производител на мед в Европа, са обявили в сряда, че членовете на надзорния съвет са решили единодушно Юрген Шахлер да бъде освободен от длъжността незабавно.

Той трябваше да напусне поста на главен изпълнителен директор в края на този месец, съобщава Reuters.

Също така от надзорния съвет са взели решение да спрат инвестиционния проект Future Complex Metallurgy на групата заради по-високи от очакваното разходи. Според оценката вложенията в него ще окажат натиск върху финансовите резултати на дружеството.

От компанията посочват, че очакват настоящата икономическа обстановка да има негативен ефект върху резултатите за третото тримесечие на финансовата 2018/2019 година, както и на тези за цялата финансова година.

Проектът предвиждаше 320 милиона евро инвестиции в заводите на Aurubis в Хамбург и в Олен в Белгия.

"Разходите за проекта са значително по-високи от очакването", е коментирал говорителят на германската група пред Reuters. Тя е допълнила, че отговорността за проекта е била на освободеният Шахлер.

Компанията планира значителни инвестиции и у нас. В края на миналата година изпълнителният директор на "Аурубис България" Тим Курт обяви, че в производството у нас ще бъдат вложени 260 милиона лева в следващите 4 години.

Средствата трябва да бъдат използвани за модернизация на инфраструктурата на завода в Пирдоп.

За финансовата 2017/2018 година българското дъщерно дружество отчете печалба от 121,5 милиона евро или 237,5 милиона лева, което беше спад от над 30% в сравнение с предходната година.