Емилия Миланова е получила одобрение от БНБ да стане член на надзорния съвет на "Интернешънъл асет банк". Миланова стана обществена личност, след като през юни 1997-а бе избрана от Народното събрание за подуправител на БНБ, отговарящ за управление "Банков надзор", като част от екипа на тогавашния гуверньор Светослав Гаврийски. На тази позиция Миланова остана два мандата до есента на 2007-а.

Снимка 472324

Източник: bTV

През този период, заедно с главния директор на управлението Петър Андронов, тя игра главна роля за стабилизиране на банковата система след разрухата й в периода от средата на 1996-а до пролетта на 1997-а, когато фалираха 19 банки. Нейният екип наложи прилагането на съвременните банкови регулации, съгласно изискванията на стандартите "Базел I" и "Базел II" и спазването на строги правила за капиталова адекватност и ликвидност.

Миланова не се притесняваше да налага сурови мерки за нарушаването на надзорните правила. Пример в това отношение е особения надзор на МОБ "Свети Никола" - впоследствие НЕФТИНВЕСТ БАНК през 1998-а, приключил с принудителна смяна на акционерите, довела до рекапитализацията и спасяването на банката. В други два случая - с КАПИТАЛБАНК и с "Добруджанска банка", Миланова не се поколеба да отмени извършени фиктивни операции по рекапитализацията им и да им отнеме лиценза. Това й коства продължителни съдебни процеси с акционерите дн двете банки. Не е тайна, че заради взети от нея решения се е стигало дори до заплахи за живота и здравето на нея и на семейството й.

По нейно време, макар и строги, решенията на надзора бяха безпелационни и към работата му нямаше сериозни публични съмнения и упреци. Доказателство за това е поставянето под особен надзор и отнемането на лиценза на "Международна банка за търговия и развитие" през 2004-а, което не породи напрежение на пазара. Може да се каже, че дори остана незабелязано.

След като се оттегля от БНБ, през есента на 2007-а тя става председател на съвета на директорите на Пощенска банка. Остава там до пролетта на 2011-а когато започва да се занимава с консултански бизнес. През целия този период Миланова подължава да предподава в УНСС, където е професор в катедра "Счетоводство и контрол"