Американският износ на уиски спадна през втората половина на 2018 година заради по-високите мита, наложени от търговските партньори на страната в отговор на увеличените митнически такси от президента Тръмп за внос на алуминий и стомана.

През изминалата година Канада, Китай, Мексико и Европейският съюз наложиха вносни мита в размер от 10% до 25% за американско уиски и бърбън. Това доведе до спад на износа на уиски с 11% от САЩ през второто полугодие, пише Reuters.

За първите 6 месеца на 2018 г. износът на уиски се е увеличил с 28% спрямо същия период за 2017 година. Това се дължи на компании като Jack Daniels и Brown-Forman Corp, които са осъществявали чести доставки за чужбина, особено за Европа преди променените митнически такси.

Цялостната картина показва, че износът на уиски през 2018 г. се е повишил само с 5,1% до $1,18 милиарда, което е сериозен спад спрямо увеличението от 16% през 2017 година.

Износът за блока се е понижил с 13,4% през втората половина на годината след увеличение от 33% през първото полугодие.

Европейският съюз, за който се изнася 60% от уискито на САЩ, наложи най-високите митнически такси - от 25 процента.

Според производителя Brown-Forman промяната в европейската политика е основната причина за спада на износа. Щетите върху износа на американско уиски се ускоряват. Това се дължи на продължаващите световни търговски спорове.