Акционерите на Toshiba гласуваха за независима проверка на твърденията, че инвеститорите са били притиснати преди годишното годишно общо събрание на компанията, предаде Reuters.

Това звучи като обикновено решение за компанията, но всъщност е преломен момент в корпоративната история на Япония, тъй като това е едва четвъртият случай, в който инвеститори активисти достигат до подобно решение в историята на страната изобщо.

До проверката се стигна, след като някои от инвеститорите са се оплакали, че мениджмънтът на компанията ги е притискал да гласуват за назначаването на конкретни директори. До този натиск се е стигнало, след като със съответните инвеститори са контактували служители на японското търговско министерство, сочат източници на изданието.

Ако проверката разкрие, че наистина е оказван подобен натиск върху акционерите в компанията, това вероятно ще коства позицията на нейния главен изпълнителен директор Нобуаки Куруматани. Самият той беше против провеждането на подобно разследване.

До него все пак се стигна, след като то беше предложено от най-големия инвеститор на Toshiba - базираната в Сингапур Effissimo Capital Management, която притежава дял от 9,9% в компанията, а за него гласува обикновено мнозинство на общото събрание на компанията по-рано днес българско време.

Според анализатори това може да подтикне все повече компании в Страната на изгряващото слънце да прибягват до подобни - феномен, който почти не се наблюдава там, за разлика в САЩ, където от десетилетия големите бизнеси са собственост и на инвеститори активисти.

Все пак данните на IR Japan Holdings показват, че за последните три години броят на активистките фондове нарасна трикратно, като те са били 44 към края на миналата година.

Самото разследване ще се проведе от трима независими адвокати и ще има времеви обхват от до три месеца, а откритията им ще бъдат публикувани на общото събрание на акционерите през юни.