Сдружението за модерна търговия (СМЕ), което представлява 12 от водещите компании в областта на търговията у нас, има нов изпълнителен директор. На поста застава Николай Вълканов, който ще замени Йордан Матеев, ръководил сдружението от 2013 година до момента.

Новият изпълнителен директор на СМТ се ангажира да надгради над постигнатите резултати и определи за свои приоритети допълнителното развитие на партньорството между търговските вериги и българските производители, подобряване на бизнес климата в страната в активен диалог с институциите и разширяване на сдружението с нови членове. 

Специално място в работата на Николай Вълканов ще заеме по-нататъшното развитие на партньорските взаимоотношенията между веригите за търговия с хранителни стоки и българските производители, което е сред най-важните приоритети за СМТ. Изпълнителният директор на сдружението има дългогодишен опит в земеделския сектор.

Той е основател и управител на неправителствената организация "ИнтелиАгро", която ще продължи да ръководи. Тя има за цел подпомагане развитието на устойчив и конкурентоспособен агробизнес в страната. В периода 2012-2014 година е управлявал проекта "Икономически анализ на селското стопанство" към Института за пазарна икономика.

Николай Вълканов е завършил специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски" с профили "Икономика" и "Право". Преминал е обучения по "Производство на плодове и след-беритбена заготовка" и "Зеленчукопроизводство и овощарство" към Центъра по агробизнес на Калифорнийския държавен университет в рамките на програмата "Кохран".

Сдружението за модерна търговия обединява 12 от водещите ритейлъри в България. В него влизат "Билла България", "Ван Холдинг" ("Фантастико"), "Дайхман търговия с обувки", "дм България", "Доверие - Брико" ("Мосю Бриколаж"), "ИКЕА - България", "Кауфланд България" , "Лидл България", "Максима България" ("Т MARKET"), "ПЕПКО България", "ПроМаркет" и "Хиполенд".