Изпълнителният директор на японския стоманен гигант Kobe Steel - Хироя Кавазаки подаде оставка. Причината за напускането му е скандалът, предизвикан от разкритията, че компанията е фалшифицирала данните за качеството и надеждността на продуктите си, доставяни на производителите на влакове, самолети, автомобили и др.

Кавазаки, който е и президент и председател на борда на японската компания, съобщи на пресконференция в Токио, че ще се оттегли на 1 април.

"Открихме, че неподходящите действия са широко разпространени и са проведени със знанието и участието на много хора, включително и на мениджмънта", каза Кавазаки.

Марката "Произведено в Япония" понесе нов удар

Марката "Произведено в Япония" понесе нов удар

Третият най-голям производител на стомана призна, че е лъгал за качеството на продуктите

"Имайки предвид многобройните проблеми, които сме имали в миналото, трябва да кажем, че има дълбоко вкоренени проблеми не само по отношение на спазването на правилата, но и в корпоративната култура и мислене на служителите и мениджмънта", добави той.

Вицепрезидентът Акира Канеко също ще подаде оставка, а заплатите на 80% от вътрешните изпълнителни директори в компанията ще бъдат намалени, предава Reuters.

Kobe Steel, която е един от най-големите производители на стомана в света, съобщи през октомври, че негови служители са фалшифицирали докладите за някои от медните, алуминиевите и стоманените й продукти.

500 компании са потърпевши в скандала с Kobe Steel

Множество световни гиганти са потърпевши от скандала с Kobe Steel

Сред тях са производители на коли, влакове, самолети

Целта на измамата е да заблуди клиентите на компанията, продуктите отговарят на специфичните им изисквания.

Металите на Kobe са използвани от над 500 компании по цял свят, сред които някои от най-големите световни производители като Boeing и Toyota.

Компанията съобщи, че е прилагала тази практика в продължение на последните поне 10 години.

Европа към авиационната индустрия: Не купувайте от Kobe Steel

Европа към авиационната индустрия: Не купувайте от Kobe Steel

Регулатор посъветва компаниите да проверят веригите си за доставки