Френски съдия-следователи изправиха швейцарската банка UBS пред изправителния съд (окръжния съд, който разглежда наказателни дела).

Те мотивираха действията си с изградената от банката обширна система за данъчни измами във Франция през първото десетилетие на века, съобщи БТА, позовавайки се на Агенция Франс Прес. 

Магистратите посочват, че банковата групата трябва да бъде съдена за "незаконно привличане на банкови клиенти", както и за "пране на пари, утежнено от данъчни измами". 

Френският й филиал е привлечен под отговорност за съучастничество, посочи източник, запознат с хода на разследването. 

Магистратите разпоредиха освен това във Франция и Швейцария, сред които е и третият човек в UBS AG Раул Вайл. 

Глоба от €4,9 милиарда заплашва швейцарската банка UBS във Франция

Глоба от €4,9 милиарда заплашва швейцарската банка UBS във Франция

Става дума за укрити от французи данъци за 10 млрд. евро

Има подозрения, че банковата група е привличала за клиенти богати французи през периода 2004 - 2012 година, за да ги убеди да си открият недекларирани сметки в Швейцария. За да се прикрият движенията по незаконните капитали между двете страни, банката е създала система за двойно счетоводство. UBS отхвърля обвиненията за данъчни измами с аргумента, че участието й в такива операции на е подкрепено с доказателства. 

Документите, които бяха предадени на съдия-следователите, са им позволили да пресметнат, че авоарите на близо 38 000 френски клиенти в банката през 2008 година са били на стойност близо 13 милиарда франка (близо 12 милиарда евро). Не във всички случаи става дума задължително за данъчни измами, отбелязва АФП.

И Белгия погна швейцарската банка UBS за пране на пари и данъчни измами

И Белгия погна швейцарската банка UBS за пране на пари и данъчни измами

Институция обяви, че ще „се защитава срещу всякакви неоснователни твърдения”