Tesla ще прекрати сглобяването на Model S и Model X в град Тилбург, Нидерландия. Това съобщава местният портал NU.

В сравнително малкия завод монтажът на Model S и Model X се финализира, за да отговорят автомобилите на европейските стандарти. Но след направения рестайлинг необходимостта от това изчезва. Тези модели електромобили бяха преработени в края на януари, което промени производствения процес в САЩ и сглобяването в Нидерландия вече не е възможно.

Модели на Tesla вече ще се продават с €5000 по-скъпо в Европа

Модели на Tesla вече ще се продават с €5000 по-скъпо в Европа

По-големият ръст в цените е за по-скъпите Model S и X

Въпреки, че има малко външни промени в новите Model S и Model X, автомобилите са променени значително по отношение на технологиите и интериора, отбелязва издание. Поради това, сглобяването на двата модела в Тилбург вече не може да се извършва технически в индустриален мащаб.

Фабриката бе открита през 2015 г. в присъствието на шефа на Tesla Илон Мъск и министъра на икономиката на страната Хенк Камп.

Tesla се консултира с профсъюзната организация, за да намери други позиции за работниците в завода. В провинция Брабант се сглобяват не само автомобили - там американската компания разполага и с цех за пръскачки, склад за резервни части и т.нар. център за ремонт, където стари или употребявани части се привеждат до качеството на нови. От 1 510 души, работещи за Tesla в Холандия, 540 са заети в Тилбург.

Без обяснение Tesla спря продажбите на базовата версия на Model Y

Без обяснение Tesla спря продажбите на базовата версия на Model Y

Не е изключено причината да контролът на качеството... или липсата на такъв

Заводът в Тилбург беше особено натоварен през 2018 г. , когато Model S и Model X бяха много популярни сред бизнес потребителите, заради благоприятните данъци. През годината в Нидерландия са регистрирани съответно 5622 и 2963 броя от двата модела. По-късно бе въведен "данък Тесла", в резултат на което през 2020 г. продажбите на Model S и Model X паднаха съответно до 292 и 299 броя, пише GreenTech.