Турската компания "Емпай" планира да удвои персонала си в производствената си база в Шумен. Към момента там работят 100 човека, като желанието на ръководството е в краткосрочен план да бъдат наети още около 150 души. Това е станало ясно по време на посещение на зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на индустриалната зона в града.

Фирмата от южната ни съседка развива дейност в производството на изолационни материали за трансформатори, като българският задов е четвъртият. Останалите три са в Турция, Словакия и Индия.

Като цяло в индустриалната зона в Шумен вече работят около 700 човека, наети в трите предприятия там. В процес на изграждене или с намерение за строеж са още шест проекта.

По думите на зам.-министър Манолев тя ще бъде представена на потенциални чуждестранни инвеститори, като особен акцент ще бъде поставен на бизнеса в Турция.

"Индустриална зона Шумен ще бъде представяна като локация пред чуждестранни инвеститори с интерес към региона, които търсят контакт с Министерството на икономиката или с Българската агенция за инвестиции", коментира той, цитиран в официалното съобщение на ресорното министерство.

"Това е един наистина много добре работещ проект, развит на принципа на публично-частното партньорство, който може да е катализатор за развитие на цялата регионална икономика", допълва Манолев.

Според информацията на икономическото министерство за последните десет години в област Шумен са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 138 милиона лева, които ще създадат 690 работни места.

Също така областта продължава да е с най-висока икономическа активност на населението, като през миналата година тя се повишава до 74%.