Природни активисти от северномакедонските градове Гевгелия, Валандово и Струмица заявиха, че са готови да защитят всячески планинския връх Кожуф от строителни машини. Готови са дори да бъдат "човешки щитове", в случай, че е необходимо. Причината - строителни машини, разположени до планинските язовири на река Досница, съобщава Balkan Insight. А те са там като част от мащабния бизнес проект за изграждането на водноелектрически централи край реката.

Според активистите обаче инвестицията, която се смята за особено печеливша, ще унищожи биоразнообразието и ще промени драстично цялата екосистема на връх Кожуф.

"Досница е последната река в Македония, която е с питейна вода и течаща буквално през девствена природа", казват организаторите на протеста от местните граждански сдружения "Спасете Гевгелия", "Веригите" и "Младежи за Македония".

Сърбия и Северна Македония ще изграждат високоскоростна жп линия между Ниш и Скопие с разклонение през България

Сърбия и Северна Македония ще изграждат високоскоростна жп линия, преминаваща и през България

Това ще бъде първият общ европейски проект между двете държави

Те призоваха хора от цялата страна да се присъединят към тях на голям протест този уикенд, който се провжда на популярното място за почивка в Козуф - Смрадливата вода.

"Очакваме много хора от цялата страна да се присъединят към нас."

Планината Козуф, разположена на южната граница на Северна Мкедония с Гърция, е високо ценена именно заради рядката си флора и фауна и непокътната природа, включително язвор с минерална вода.

Планината действа като естествена метеорологична бариера, разделяйки континенталния климат, който преобладава в Северна Македония, от средиземноморския климат, който прониква от Гърция на юг.

Но за разлика от други ценни природни забележителности, планината и околностите й не са защитени от държавата, въпреки че има няколко неуспешни опита това да се гарантира, включително инициативата на организаторите на протеста за защита на целия район.

Местните природозащитници са нащрек от 2016 година, когато две местни компании получиха държавни разрешение за изграждане на малки водноелектрически централи там. След много съдебни процеси, през 2020 година Община Кавадарци даде зелена светлина на проектите. Предстои започване на строителните дейности.

Между чука и наковалнята

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски се опитва да балансира между бизнеса и хората. От една страна, той твърди, че правителството ще "се вслуша в мнението на гражданите, които протестират".

От друга страна предупреждава, че ако правителството се намеси, като отмени разрешителните, държавата ще трябва да плаща неустойки на инвеститорите.

Освен това, централите ще носят приходи в размер на милиони евро, от които могат да спечелят всички.

Северна Македония се надява България да замени руския селскостопански пазар

Северна Македония се надява България да замени руския селскостопански пазар

Войната на Русия в Украйна навреди на селскостопанския износ на Северна Македония, която се надява да намери нов дом у нас