Правителствата на Северна Македония и Сърбия водят активни преговори за изграждането на железопътна високоскоростна линия, която ще свързва Ниш със Скопие. Това заяви сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от eKapija.

Според информацията, двете страни вече имат план за осигуряване на средства за реализацията както на този проект, така и на други инфраструктурни проекти, касаещи пътища и железопътни, според уебсайта на министерството.

От Белград до Нови Сад за 33 минути. Сърбия пусна високоскоростна жп линия

От Белград до Нови Сад за 33 минути. Сърбия пусна високоскоростна жп линия

Това се случва след основен ремонт за $935 милиона

"Планът ни беше да направим нашите 135 километра от Ниш до Прешево. Сега влизаме в проект с правителството на Северна Македония, което има около 50 километра собствена линия до Скопие, защото тази железопътна линия ще има смисъл, ако е Ниш-Скопие. Би било добре да отиде и в Прешево, но въпросът е да свързваме големите градове", коментира Весич.

Това е първият европейски проект между Северна Македония и Сърбия. Проектът е нарича европейски, защото чрез връзката между Ниш и Скопие, столицата на Северна Македония ще се свърже с Белград, Нови Сад и Будапеща.

Железопътна линия до България

Що се отнася до България, вече се подготвя нова железопътна линия, която ще свързва пристанище Видин със Зайчар и Неготин. Според плановете, линията може да се свърже с тази между Ниш и Скопие.

"Разбрали сме се с България за съвместна кандидатура и опит за получаване на европейски средства за тази железница. Предстои да започне реконструкцията на железопътната линия Ниш-Димитровград", заяви Горан Весич.

Остава да се установи връзка и с Румъния. Вече се подготвя работата по магистралата Белград-Врашац към румънската граница, както и реконструкцията на жп линия между двете локации.

ЕС ни отпусна милиони за изграждането на жп линия София - Скопие и магистрала Русе - Велико Търново

ЕС ни отпусна милиони за изграждането на жп линия София - Скопие и магистрала Русе - Велико Търново

Средствата са по програмата "Транспортна свързаност"