Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" даряват още 250 милиона долара за подпомагане борба срещу пандемията от коронавируса. С това дарение общото финансиране на фондацията в отговора срещу Covid-19 нараства до 1,75 млрд. долара.

Може да се каже, че новата инвестиция идва в критичен момент. Обхватът на заболелите нарасна до 69 милиона случая по света и над 1,5 милиона смъртни случая, според изследователския институт Johns Hopkins .

"Удивително е да знаем, че много скоро FDA ще одобри първата ваксина, която вече се разпространява в Обединеното кралство", казва Мелинда Гейтс. "Не мисля, че някой от нас е могъл да предвиди, че ще това ще стане толкова скоро."

Дарението ще се съсредоточи върху две основни области: дейности по тестване за лечението и ваксинирането срещу COVID-19. Средствата трябва да послужат и за подобряване на веригата за доставки на ваксините. От фондацията се надяват дарението да спомогне това да се случва по по-безопасно, справедливо и евтино.

Фондация Гейтс се надява да гарантира най-вече това, че страните с ниски и средни доходи имат достъп до модерни технологии. "Те заслужават да имат същите инструменти като нас", казва Гейтс.

"Ще са необходими инвестиции в логистиката и веригата на доставки, както и подготовка на клиники и здравни работници по отношение на тестовете и ваксините."

Фондацията на Мелинда и Бил коментира и въпроса с недоверието към ваксините, подхранвано от конспиративни теории.

"Обезсърчително е да виждаме дезинформацията, защото това създава колебливост за ваксината. Една от причините за това е, че повечето хора са у дома си и четат и се хранят с дезинформация. Дезинформацията причинява повече смъртни случаи", казва Гейтс.