Facebook ще блокира съдържание, в което се използва фразата "спрете кражбата" (#stopthesteal) - слоганът на привържениците на Доналд Тръмп, които твърдят, без доказателства, че е имало измама на изборите през 2020 г.

Съдържанието, подтикващо към насилие, ще бъде премахнато от платформата, а публикациите, осъждащи фразата, ще останат, пише Guardian.

След бунтовете в Капитолия социалните платформи, включително Facebook, премахнаха акаунта на Тръмп и засилиха прилагането на политиките за дезинформация.

"Предприемаме тези допълнителни стъпки заради продължаващите опити за организиране на събития които могат да доведат до насилие,", заяви Facebook.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг заяви, че акаунтът на Тръмп ще бъде спрян поне до встъпването в длъжност на новия президент и може би и след това.

Междувременно Twitter блокира акаунта на президента за постоянно. Компанията също така заяви, че ще продължи забраната си, включително за всички реклами, платени от Тръмп или неговите поддръжници.

Тръмп е отстранен и от Reddit, YouTube, Pinterest и TikTok.

Алтернативните социални платформи като Parler са изправени пред затруднения. Amazon обяви, че спира хостинг услугата си за социалната мрежа. Parler беше премахнат от магазините за приложения на Apple и Google устройства.