Дъното на езерото Чембарамкам се вижда и водата е пресушена. На разстояние от 25 километра се намира шестият най-голям град в Индия - Ченай, който се снабдява с вода от този източник. А сега жителите на града са изправени пред сериозен недостиг на вода.

Езерето Чембарамкам, както и три други язовира, които по принцип захранват Ченай, сега са изцяло пресъхнали.

Заради водната криза, камиони доставят вода директно до града от областта Тамил Наду. Всеки ден стотици хиляди жители нямат друг избор, освен да пренасят контейнери с вода на високите температури, пише CNN.

Собственикът на хотел в града Суреш Суберман се бори да запази бизнеса си. А други вече са се оказали и са затворили своите. 

"В момента хотелът е отворен и функционира по някакъв начин, но се намираме в ситуация, в която нито губим, нито печелим нещо. Това е единственият ни бизнес и трябва да го запазим", казва Суберман.

"Преди всеки ден имахме достъп до вода от домовете си, а сега има доставки на 3-4 дни. Ние я съхраняваме в 20-литрови контейнери през останалото време", допълва той.

При строго разпределените доставки много богати семейства разчитат на скъп пренос на вода от частни танкери.

Използването на частни камиони за снабдяване с вода е недостъпно за живеещите в бедните квартали. Около 820 000 души живеят в гета и не могат да си позволят достъп до камионите с вода.

От правителството на щата Тамил Наду признават, че всяка година има проблем с водата, тъй като някои язовири пресъхват, но недостигът през настоящия сезон е фатален.

Ченай е последният град със сериозно пресушаване в Индия, който е оставил 600 милиона жители без постоянен достъп до вода. Едва ¼ от домакинствата в Индия пият вода от домовете си, а 200 000 души умират всяка година поради липсата на такава .

Бедно семейство от гетата в азиатската страна получава само по 30-40 литра вода на ден. За сравнение едно домакинство в САЩ използва повече от 300 галона с вода ежедневно.

В следствие на извънредната ситуация, напрежението избухва доста често. Камиони, доставящи вода, се отвличат, а случаите на насилие в кварталите се увеличават.

Перспективите не са положителни и най-вероятно ситуацията ще се влошава. Индия разчита предимно на подпочвените води. Но десетилетия на извличането им със сонди са довели до изчерпване на подземните ресурси.

100 милиона души, включително и тези в големите градове като Делхи, Бенгалуру и Хайдерабад, няма да могат да разчитат изобщо на подземни водни източници. Този брой ще продължи нараства, тъй като според ООН Индия ще увеличи населението си с почти 300 милиона души до 2050 година.