Ланг Уокър си създаде лично богаство от около 2,3 милиарда долара от изграждането на някои от местата в Сидни, превърнали се в икона на града - пристанищата Finger и King Street. Но едно от малкото неща, които тези проекти споделят със сегашното му начинение е цената, която има девет нули, пише Bloomberg.

"Това е единственият ми проект, в който наистина се влюбих", казва 72-годишният бизнесмен. Това е и първият проект, на който той не гледа като бизнес решение или начин за правене на пари. Вместо това частният остров Кокомо край Фиджи е инициатива, движена от страстта му.

Снимка 348251

Източник: Kokomo Private Island Fiji

С едва 21 вили край изоставен и недовършен курорт, с достъп до четвъртия най-голям в света коралов риф, Кокомо трябва да бъде оазисът на семейството на Уокър, който той ще може и да сподели със света.

Първоначалният му бюджет от 10 милиона долара набъбва поне 10 пъти - разход, който е твърде голям за толкова малък курорт. Уокър развива курорта със същата идея за устойчивост и иновация, която той приложи при последната инициатива на компанията му - Collins Square в Мелбърн на стойност 2,5 милиарда долара. Тази година ще започне да предлага нова храна и напитки, ще направи фитнес и ще разшири спа зоната. Така той се надява Кокомо да влезе в списъка с най-добрите курорти в света.

За целта отдалечения остров Яукуве Леву, част от групата Кадаву, е идеален: той има четири прекрасни плажа, няма други места за настаняване наблизо, а на гостите се предлага лесен достъп до едно от най-епичните гмуркания в света - Големия астролайбски риф.

Снимка 348250

Източник: Kokomo Private Island Fiji

Освен 21-те вили, Уокър предвижда и икономи, център за детска грижа и огромна градина. Целта е да създаде перфектното място за почивка, но с минимален въглероден отпечатък.

"Мислех си, че ще е лесно - 18 месеца и бюджет от 10 милиона долара и ще е готов", казва той, смеейки се. Но изграждането на луксозен курорт на далечен остров има нужда от сериозна първоначална инвестиция - хидроплан, две баржи и флота от лодки, на които да плават гостите му, които ще плащат по 7 500 долара на вечер. Всяка вила има по три спални и отделен басейн.

И в крайна сметка бюджетът му достигна около 100 милиона долара.

Но целта е да превърне всичко това в лукс, в който можеш да се чувстваш добре. Затова в проекта влага мисъл за устойчивост: например филтрираща система на водата на острова и 40 000 кв. м. органична градина, в която се разхождат пилета и има пчелни кошери.

Снимка 348249

Източник: Kokomo Private Island Fiji

Според Уокър той може да покрие инвестицията си, ако успее да напълни поне половината вили през цялата година и да продаде някои от тях през 2020 година за по 15 милиона долара.

"Не мисля, че някога ще забогатея от притежаването на този остров", казва той. Но това не го притеснява.