Шапката винаги е била аксесоар, който добавя стилен акцент към визията, независимо дали става въпрос за по-спортен каскет или пък за елегантна широкопола шапка за костюм или рокля. И ако производители на този аксесоар има навсякъде, то един бутик в Лондон е този, от който са пазарували неизброимо много известни имена, като се започне от Оскар Уайлд, мине се през Уинстън Чърчил, и се стигне до Джаки Кенеди и принц Филип.

Това е Lock & Co. Hatters - най-старият магазин за шапки в света, зад който стои една от най-старите семейни компании в историята. Моделите на известната марка могат да бъдат намерени на улица "Сейнт Джеймс" в Лондон на същото място, на което магазинът за първи път отваря врати през 1765 година.

Компанията е основана близо век по-рано от Робърт Дейвис - през 1676. Но в крайна сметка компанията не носи името на Дейвис. Причината за това е, че синът на Робърт - Чарлс, започва да работи заедно с Джеймс Лок в семейния магазин. А по-късно Лок се жени за единственото му дете - дъщеря му Мери, и наследява целия бизнес.

Всъщност двамата съпрузи, заедно с четирите си деца и техни работници се преместват на улица "Сейнт Джеймс", на която отварят и това, което днес се смята за най-старият магазин за шапки в света.

Именно в техния магазин наследниците им създават бомбето. Преди това се носят цилиндри, но аристократът Едуард Коук дава поръчка на Lock & Co. Hatters да изработят по-компактна шапка, която да се носи от неговите ловджии. Резултатът е появата на бомбето.

Може би първият от най-известните клиенти Lock & Co. Hatters е Оскар Уайлд. Той си поръчва шапка специално за готвена обиколка САЩ. След завръщането си във Великобритания, той е осъден и прекарва няколко години в затвор преди да избяга във Франция.

Писателят не успява да плати последната си вноска за шапката заради това, а любопитното е, че след статия в The Times през 2000 година почитател на Оскар Уайлд изпраща чек за 3,30 паунда на Lock & Co. Hatters, за да покрие дълга му повече от век по-късно.

Много след това - в началото на Втората световна война, магазинът на Lock & Co. Hatters за малко не остава в миналото. Непосредствено до него пада бомба по време на въздушните бомбардировки над Лондон. Но за щастие тя не избухва.

През 50-те години един от клиентите на магазина става Чарли Чаплин, който е добре познат със своето бомбе. 1953 година е исторически момент на Великобритания, но и за Lock & Co. Hatters. Специалистите на бутика правят дизайна и основата на короната, използвана за коронацията на кралица Елизабет II.

Днес едни от най-известните клиенти на най-стария магазин за шапки в света са актьорите Антъни Хопкинс, Иън Маккелън, Бенедикт Камбърбач, както и бившият футболист Дейвид Бекъм.