Най-високата сграда в света, 828-метровата  в Дубай, се превърна в светеща благотворителна "кутия" за дарения, която събира средства за храна за жителите на Обединените Арабски Емирства, които страдат от икономическото въздействие от коронавируса.

Всяка от 1,2 милиона външни светлини на небостъргач беше "продадена" за 2,70 долара, достатъчно за да се купи порция храна, пише Reuters.

Регионът е туристически и бизнес център, но икономиката на Дубай беше силно засегната от пандемията от коронавирус.

Много хора са загубили работа или доходите им значително са намалели. Десетки хиляди работници мигранти, които често живеят в пренаселени жилища, където вирусът се разпространява по-лесно, са регистрирани за връщане в родината си.

В ОАЕ са регистрирали 19 661 случая на зараза с COVID-19 и 203 смъртни случая. Те са втори по смъртност след Саудитска Арабия от шестте държави в Персийския залив.

Досега от дарения са събрани средства за повече от 1,2 милиона порции храна, съобщи организацията на глобалните инициатори на Мохамед Бин Рашид Ал Мактум (MBRGI).

Набирането на средства е част от кампания за финансиране на 10 милиона порции храна за семейства с ниски доходи през мюсюлманския пост през Рамазан от MBRGI, покровителстван от вицепрезидента на ОАЕ Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.