Европейският съюз отменя носенето на маски за пътниците по летищата. Това се случва след актуализация на мерките. Препоръката за задължително носене на медицински маски на летищата и на борда на самолети се отменя на 16 май, съобщиха миналата седмица Агенцията за авиационна безопасност на ЕС (EASA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Все пак отбелязват, че маската все още е една от най-добрите защити срещу предаването на Covid-19.

Междувременно директорът Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон коментира, че рисковете остават, но започваме да се връщаме към нормалното.

В редица държави изискванията за тестване на Covid на напълно ваксинирани пътници отпадат, тъй като значителен брой от населението им е напълно ваксинирано.

Въпреки премахването на маските по летищата, всяка авиокомпания може да наложи правила за носене на маски по време на полетите.

По - уязвимите пътници трябва да продължат да носят маски, независимо от правилата, заявиха още от EASA, а социалната дистанция трябва да се спазва във вътрешните зони на летището, където това е възможно.

Продължават да се появяват нови варианти на Covid и пандемията не е обявена официално за приключила, като в части от света все още се наблюдават големи огнища на Covid. Китай се опитва да се справи с новите огнища, а междувременно икономиката на страната и много бизнеси там страдат.