Докато много ръководители на големи компании са обвинявани заради прекалено големите си възнаграждения, други са избрали да избегнат това, като заложат на опцията да вземат заплата от 1 долар или дори по-малко на година.

Разбира се, това не означава, че те живеят само с тези пари. Много от тях са успели да натрупат милиони или дори милиарди през годините. Също така те получават от компаниите, които ръководят, годишни бонуси, както и акции.

Business Insider разказва за част от ръководителите на едни от най-големите американски фирми, които вземат заплати по 1 долар:

Лари Пейдж и Сергей Брин

Снимка 290489

Източник: Bloomberg

Според годишния отчет, който от Google подават до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси, основателите на компанията Брин и Пейдж от 2004 година са приели базовите им възнаграждения да бъдат в размер на 1 долар годишно. Двамата обаче притежават акции в компанията, а богатството им се изчислява на 34,9 милиарда долара за Пейдж и 34,3 милиарда долара за Брин.

Джак Дорси

Снимка 384312

Източник: GettyImages

През тази година от отчета на социалната мрежа Twitter стана ясно, че главният изпълнителен директор на компанията е избрал възнаграждението му да бъде намалено до 1,40 долара на година. Неговото нетно богатство е в размер на около 5,4 милиарда долара.

Лари Елисън

Снимка 410518

Източник: GettyImages

За председателя на Oracle от 2011 година е традиция на година да взема заплата от не повече от 1 долар. Това показва и последният отчет на компанията за 2018 година.

От друга страна другите двама изпълнителни директори в Oracle Сафра Кац и Марк Хърд получават възнаграждение от 950 000 долара за 12 месеца. Техните заплати не са увеличавани от 2014 година.

Марк Зукърбърг

Снимка 425038

Източник: GettyImages

От 2013 година създателят на социалната мрежа Facebook влиза в групата на главните изпълнителни директори със заплати от 1 долар. Също така от тогава той не е получавал никакви допълнителни бонуси. Въпреки това, благодарение на неговия дял от акции във Facebook, днес състоянието му е изчислявано на близо 74 милиарда долара.

Евън Шпигел

Снимка 376755

Източник: GettyImages

След излизането на борсата на Snapchat през 2017 година съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Евън Шпигел намалява заплатата си от 500 000 на 1 долар годишно. Въпреки това неговото нетно богатство възлиза на над 3 милиарда долара.