Българските банки съхраняват вече близо 100 милиарда лева под формата на депозити на фирми и домакинства. За сравнение: това са толкова пари, колкото генерират годишно икономиките на държави като Босна и Херцеговина, Албания или Грузия. Само физическите лица държат над 60 милиарда лева в банковата система, които се равняват на големината на икономиките на Таджикистан и Киргизстан.

Големият проблем обаче е, че тези пари не генерират пари. Ако днес откриете депозит от 10 000 лева, след година заради такси и инфлация реално ще разполагате с по-малко средства. Ако ги оставите за по-дълъг период от време, може да загубите сериозна част спестяванията си. Единственото предимство, което получавате при депозитите, е тяхната сигурност, гарантирана от закона. Сигурност, която обаче струва скъпо.

Как да превърнете 1000 долара в 150 000 долара?

На другия полюс са инвестициите на капиталовите пазари - несигурни, но носещи сериозни печалби. Ако разгледате например борсовия индекс S&P 500 в исторически план, ще видите, че той дългосрочно осигурява сериозна възвръщаемост на своите инвеститори. Така например, 10 000 долара вложени през 2011 година биха донесли днес 35 972 долара. Ако отидем още по-надалеч - през 1965 година, инвестирани тогава 1000 долара се равняват днес на 219 732 долара.

Има още по-впечатляващи примери с отделни компании и техните акции. Ако през 2011 година вместо новият модел iPhone си бяхте купили за 1000 долара акции на производителя Apple, днес щяхте да разполагате с 16 570 долара - достатъчни не само за нов смартфон, но и за още редица покупки. Най-щастливи са инвеститорите в производителя на автомобили Tesla, които срещу 1000 вложени долара преди десет години днес разполагат с над 150 000 долара в сметките си.

От кабинета в офиса, от бара на плажа или от вилата в планината - световната търговия е на компютъра или в джоба Ви

Колкото и примери да дадем обаче, търговията с акции на международните пазари не беше лесна задача за българските клиенти - необходимо беше намирането на (офлайн) брокер, сключването на договор, депозирането на определена немалка сума и не на последно място плащането на сериозни комисионни. Днес, само с изтеглянето на едно приложение и елементарна регистрация може да се включите активно в търговията - отвсякъде с достъп до интернет.

Нека разгледаме обаче положителните промени от последните десет години:

Причина №1: Модерни платформи за търговия

Може би най-голямата революция е създаването на леснодостъпни и разбираеми електронни платформи за търговия, които скъсяват дистанцията между търговците и пазарите. Така всеки може отвсякъде да търгува, стига да изтегли и инсталира необходимия софтуер. Ще дадем пример с платформата на онлайн брокера Interactive Brokers, която поддържа над 1.4 милиона активни сметки и чрез която се сключват над 2.3 милиона сделки дневно. Тя има клиенти от над 200 страни и територии, включително вече и от България, като обслужването на българските клиенти става през източноевропейската й централа в унгарската столица Будапеща. Тук трябва да се спомене, че сайтът за сравнение на онлайн брокери BrokerChooser.com определи Interactive Brokers като най-добрия международен онлайн брокер за гражданите на България през 2021 година.

Причина №2: Търговия с минимален бюджет

Инвестирането във финансови инструменти дълго време изискваше затварянето на определена немалка сума пари, с която да се оперира. За щастие на потребителите има вече брокери, които не изискват това. Така например Interactive Brokers не изисква от клиентите си минимална депозирана сума, което значително сваля бариерата за започване на търговия. Заедно с това компанията не налага наказателни такси за неактивност по сметката - ако да речем решите за известно време да не търгувате. Така всеки, който има дори 100 лева свободни, може да започне да търгува.

Причина №3: Лесна и безплатна самоподготовка

Ако ще търгувате с финансови инструменти, най-важното нещо е да разберете как те функционират. За разлика от преди 10 години днес има много повече свободно достъпна информация - от описание на различните инструменти до тактики за използването им. Реално всеки може да се научи сам да търгува, а някои от големите световни компании осигуряват и безплатно обучение - като Академията за трейдъри на Interactive Brokers например, в която курсовете са разделени според нивото на опитност, което сте достигнали - за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали.

Причина №4: Ниски такси и комисионни

Покупката на акции от най-големите световни борси дълго време беше обвързано със сериозни съпътстващи такси, които до голяма степен обезсмисляха търговията на индивидуалните инвеститори. Interactive Brokers обаче предлага на европейските си клиенти обратното - инвестиране срещу ниски такси. С новия ценоразпис клиентите могат да търгуват на най-активните (и атрактивните) европейски борси само срещу 3 евро на сесия при стандартни размери на сделките. За по-големи търговски обеми - от 6 000 евро нагоре, разходът е още по-малък от едва 0.05% от стойността на сделката, като тази такса е една от най-ниските възможни на пазара въобще.

Причина №5: Достъп до световни брокери

Вече не е необходимо да търгуваш от Щатите, за да използваш същия инвестиционен посредник като местните инвеститори. Дигитализацията на сектора отвори границите и достъпа до услугите на най-големите и опитни брокери от цял свят. Така българските клиенти имат възможността да търгуват на световно ниво с най-добрите за целта инструменти. Така например българските трейдъри могат да използват 43-годишния опит на Interactive Brokers Group, която осигурява достъп до 135 пазара и чиято сила и сигурност се вижда в осигуряването на 9 милиарда долара собствен капитал.

Както се вижда, днес търговията с акции е по-лесна и достъпна от всякога. Да, тя носи немалък риск след себе си, но заедно с това и възможност за немалка печалба. Спомнете си примера с Tesla и се замислете - в какво можете да вложите 1000 долара днес, които да Ви осигурят 150 000 долара след десет години? И разбира се, за да максимализирате потенциала на печалбата си, винаги гледайте да търгувате с минимални разходи, както това се става при Interactive Brokers.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка или продажба на финансовите пазари.